Новини

Трейлърът към “I Dream Of Wires”

By  | 

“I Dream Of Wires” е назависим документален филм за историята, западането и възраждането на модулния синтезатор, включващ интервюта с модулни музиканти, изобретатели и ентусиасти, сред които Трент Резнър (Nine Inch Nails), Гари Нюман, Винс Кларк (Erasure), Мортън Събтроник, Крис Картър (Throbbing Gristle), Даниел Милър, Карл Крейг, Флъд, Кевин Кий (Skinny Puppy), Джеймс Холдън, Factory Floor, Legowelt, Кларк, Джон Фокс и Бърни Краус, както и с представители на водещите производители в модулната индустрия Doepfer, Modcan и Make Noise.

Световната премиера на 90минутната кино версия на  “I Dream Of Wires” предстои на 26 април (на Moogfest), но още в края на 2013 г. се появи 4часово специално издание на филма “I Dream Of Wires: Hardcore Edition” в DVD и BluRay формат.  Тази версия за маниаци се превърна в своеобразна ъндърграунд сензация сред музиканти и фенове и получи отлични отзиви в ревютата на NPR, Arte/Tracks, Pitchfork, The Wire и FACTmag. Независимо от внушителните си четири часа продължителност и изключително тясно специализираната публика, за която е предназначена (“за най-заклетите фенове на модулно синтезираната и електронна музика”), хардкор версията е неоспорим инди хит. Сега киноверсията на “I Dream Of Wires”, в която са спестени изобилните технически подробности, разкрива пред масовата публика забележителната история на модулния синтезатор, който дължи развитието си на страстни, изобратетлни хора.

“I Dream Of Wires” започва с исторически преглед на произхода и развитието на модулните синтезатори от ранните дни на създаването им в Moog Music Inc. и Buchla & Associates, през почти пълното им изчезване след появата на преносимия дигитален синтезатор през 80те години. След това се проследява пътят на завръщането към тези инструменти, довел до феноменалното възраждане на модулния синтезатор. Паралелно с това е разгледана отблизо страстната, почти фанатична отдаденост и мечтите на хора, посветили част от живота си на тази ексцентрична електронна машина. Започнало като ограничено движение за звърщане към първообраза през 90те, възраждането на модулния синтезатор се превръща в ъндърграунд феномен с все по-разрастващ се пазар за онези, които са пристрастени към създаването на иновативен звук и ползването на своебразен интерфейс. Днес модулният синтезатор вече не е любопитна рядкост, но и отдавна е прескочил границите на обикновения музикален инструмент – той е ключовият инструмент за създаване на радикални нови звуци в една обособена субкултура.

 

I Dream Of Wires
idreamofwires.org
twitter.com/IDOWdocumentary
facebook.com/idreamofwiresdocumentary
sciencewithsynthesizers.com