Новини

IAMX с нов албум Metanoia и пилотен сингъл Happiness

By  | 

IAMX обяви издаването на новия си сингъл и представи обложката му – доколкото можем да говорим за обложка при дигитално издадена песен. Заглавието на песента е Happiness. Обложката е дело на френската художничка Лоранс Демезон. Крис е голям нейн почитател и вече на няколко пъти е споделял други нейни изображения в постовете, обединени от темата ARTLUST – “Страст за изкуство”. Затова работата ѝ ще присъства активно в оформлението на новия албум и промоционалната кампания. Резултатите се очертават великолепни!

Сингълът ще почне да се разпространява дигитално в целия свят на 19ти юни и ще включва ремикс от пионера на електронната музика Гари Нюман. На 29ти юни ще последва представяне на официалния видеоклип.

Албумът, който ще последва пилотния сингъл, шести за IAMX, е озаглавен METANOIA. На Крис му е отнело дълго време да открие точното име, което да обобщава замисъла на албума. Ето какво споделя той за избора си:

Metanoia има гръцки произход – от μετά (metá) (т.е. “отвъд”, “след”) и νόος (noeō) (т.е. “възприятие”, “разбиране”, “съзнание”). В контекста на психологията, думата обозначава онзи момент, когато у личността на даден човек настъпи фундаментална промяна, свързана с пълното рухване и подмяна на неговата обичайна самоличност и самосъзнание.  С времето думата е придобила смисъл на спонтанен опит на психиката да разреши някакъв дълбок вътрешен конфликт, като се саморазруши и след това се прероди в много по-гъвкава приспособима форма. Карл Юнг смятал, че такива епизоди на психологическо рухване представляват екзистенциални кризи, чиято цел е да обновят личността. Като цяло, това е процес на изоставяне на ограничаващата, фалшива личност и замяната ѝ с нова, много по-отворена. При това процесът е съпроводен със дълбоко отчаяние, депресия, пълно предаване и в крайна сметка изправяне срещу личната вътрешна бездна.

Средствата за създаването на този албум са събрани по т.нар. метод crowdfunding – “многолюдно” финансиране. Феновете на проекта имаха възможност да подкрепят предстоящия албум финансово и буквално да допринесат за създаването му.

Албумът, разбира се, ще бъде поседван от турне по-късно през годината. На 16ти юни ще бъдат обявени първите концертни дати за есенното турне, а продажбата на билетите ще започне на 19ти юни.