Архив

Karl Bartos

By  | 

Едва ли има друго име в поп музиката, което дотолкова се е превърнало в синоним на електронна музика, колкото името Карл Бартос. Първоначално получил класическо музикално образование по перкусии и клавишни, по-късно той се превръща в съставна част на легендарната немска група Kraftwerk.

Участвал е в създаването на някои от класическите записи, оказали най-голямо влияние върху съвременната музика като: “Radio-Activity”, “Trans Europe Express”, “The Man Machine”, “Computer World”, “Tour de France”, “Electric Cafe” и “The Mix”, които са станали причина да се измени изобщо представата ни за звук.

Като използват филми и видео изображения, още преди появата на MTV и нейната трансформираща роля върху музикалната индустрия, Kraftwerk оказват огромно влияние върху формирането на езика на съвременното изкуство особено изкуството използващо електронни и дигитални изразни средства.

Бартос има значителен принос за музиката на Kraftwerk и играе съществена роля за успеха на групата. Неговите непрестанни експерименти с електронния звук несъмнено са оставили огромен отпечатък върху развитието на съвременната музика и са го превърнали в културна личност, разрушаваща всички стереотипи.

След като напуска Kraftwerk, Бартос се изявява като автор и продуцент, като съвместната му работа с Electronic (Бърнард Самнър/ Джони Мар), OMD (Анди Маклъски), Information Society (САЩ), The Mobile Homes (Швеция) и Антъни Родър (Германия) постига световен успех. Освен това той работи по записи за собствения си проект, наречен Electric Music.

Следват световни турнета и концерти в Европа, Скандинавските държави, Обединеното кралство, САЩ, Южна Америка и Япония.

“Communication”, първият албум издаден лично от негово име, излиза през 2003 в Института за Съвременно изкуство, Лондон (ICA) и постига успех в двадесет различни региона по целия свят.

Бартос често приема покани за изнасяне на лекции по разнообразни теми, сред които “Медийни посредничества”, “Дизайн на звука”, “Musica ex Machina” и “За изобретателността” в градове като Рим, Амстердам, Лондон, Франкфурт, Санкт Петербуг и Москва.

През 2004г. Берлинският университет по изкуствата (UdK Berlin) предложи на Карл Бартос мястото на гост професор. Сега той преподава Проектиране на аудио медии в ново-сформиран курс озаглавен “Изучаване на звука – Акустично общуване”.

През 2005г. лейбълът на Карл Бартос AudioVision издаде първи сингъл – “Camera Obscura”.

През 2006г. той създаде саундтрака на филма “Moebius Redux – A Life in Pictures” с участието на известният френски илюстратор на комикси Жан “Мьобиус” Жиро. Филмът излезе на 30ти януари 2007г. в Берлин.

Наскоро Бартос беше поканен да работи с други известни личности като Лало Шифрин, Майкъл Стайп, Бьорк, Малкълм Макларън, Рюичи Сакамото, Джони Мар, Къртни Лав, Йоко Оно, Кание Уест и Грейс Джоунс по един брой на престижното издание за мода и изкуство Visionaire, посветен на “звука”.