Архив

Edge Of Dawn

By  | 

Когато първоначално възниква през 1998г Edge of Dawn е солопроект на програмиста Марио Шумахер (Mario Schumacher). Началото на проекта е доста скромно. През 1999г Марио, който основно е повлиян и вдъхновен от изпълнители като Nine Inch Nails, Covenant, Front Line Assembly, Skinny Puppy, Front 242 и Depeche Mode, издава два демо албума, налични само във виртуалното пространство. Албумите са наречени Sleep и Fear of the Unknown и са реализирани чрез сайта mp3.com.

Марио прекарва следващите няколко години след тези начални опити, като работи, за да усъвършенства уменията си да пише музика и в крайна сметка решава, че му е нужно да обедини усилията си с вокалист. Правилният човек за тази цел се оказва вокалистът на Seabound, Франк Спинат (Frank Spinath). Първоначално идеята е Франк да бъде само гостуващ музикант за проекта Edge of Dawn, но с времето става ясно, че двамата с Марио си сътрудничат изключително успешно, поради което те трайно се установяват като равноправни членове на проекта. От тогава, вече няколко години, двамата създават част от най-интелигентната електро-музика, която може да се срещне на немската ъндърграунд сцена.

След като подписва с Dependent Records за Европа и Metropolis Records за Северна Америка, дуетът издава дебютната си продукция, The Flight [Lux] през ноември 2005г. Музикално, групата се намира някъде между Covenant, по-старата продукция на Lassigue Bendthaus и, естествено, Seabound. Първото издадено ЕР съдържа пет оригинални песни и четири ремикса. Това раздвоение между типа песни се наблюдава и в техните текстове и атмосферата, която носят и става отличителна черта на работата на тази група. Много рядко дадена група успява да остави толкова разнообразни впечатления от работата си или да създаде толкова многопластов ефект за един съвсем кратък период от съществуването си. Още по-рядко се случва подобно противоречиво развитие да е придружено с музика на неизменно високо ниво.

Тъй като първоначално издадената продукция звучи като дело не на дебютант, а на утвърден опитен ветеран от електронната сцена, съвсем нормално очакванията за следващите издания на групата са големи.

The Flight [Lux] позволява на Марио и Франк да се запознаят с аудиторията си и да натрупат опит. Ето защо те бързо започват работа по първия си пълен студиен албум. Целта на двамата е да създадат епичен албум, който да представя най-доброто от тях и да е не само приятен и танцувален, но и да носи смисъл и послание.

Крайният резултат, албумът Enjoy The Fall излиза през април 2007г. Той носи по-силен емоционален заряд и е по-разнообразен в стилово отношение от The Flight [Lux]. Всъщност албумът е тематичен и се концентрира изключително върху нарушеното психическо равновесие, чувството за изгубена самоличност и произтичащите от това човешки драми. За целите на албума е създаден и централен персонаж, който страда от подобно психично разтройство и цялата история се върти около него, проблемите му, приятелката му, която не може да се справи със тази ситуация и, която, за да се отърве от този кошмар, блъска приятеля си от прозореца.

Албумът красиво, но и плашещо изгражда всички тези образи и тяхната обречена връзка с помощта на сложни и динамични музикални конструкции. Началното парче е доста сумрачното All Coordinates Are Wrong, но веднага след него Black Heart вдига внезапно адреналина на слушателите. По нататък с всяка следваща песен и чрез сложна колекция от различни ритми, мелодии, бас линии и стилове на вокално изпълнение, слушателят е въвлечен все по-навътре в тази мрачна фатална история. Редуват се върхови емоционални точки и дълбоки пропадания, които правят този албум забележителен.

При излизането си, албумът влиза в немската алтернатива класация DAC на шесто място и остава там осем седмици, като седем от тях прекарва в челната петица.

Като допълнителна изненада за феновете е обявено, че албумът съдържа две бонус парчета, които ще са достъпни само с помощта на код, който може да се намери на обложката на оригиналния албум. Става ясно, че тези две бонус песни са Elegance (Pride And Fall Remix) и The Nightmare I Am (Angel Theory Remix).

Без да губят време и като се възползват от сериозната преднина натрупана с издаването на дебютния си албум, Edge of Dawn издават следващото си ЕР, Borderline Black Heart. То съдържа както ремикси на вече издадени песни от други музиканти и от самите Edge of Dawn, така и някои нови песни, като например изумителният дует Kiss or Kill, в който гост музикант е Шарлийн Ейприл (Charlene April) от Blind Faith. Целта на това ЕР е изключително да се завладеят клубовете. Както при всички предишни продукции на дуета, прецизната инструментация на Марио Шумахер допълва великолепно емоционалните вокали и текстове на Франк Спинат, като създава електронна музика, на която не само може да се танцува, но която предлага и интелигентен поглед към дълбините на човешката душевност.

Дискография

Албуми

Enjoy The Fall (2007)

ЕР

The Flight [Lux] (2005)
Borderline Black Heart (2007)