Интервюта

Интервю с Анди Крюгер (Melotron)

By  | 

Melotron са немска синтпоп група, създадена в средата на 90-те. Характерното им звучене, което е трудно да се сбърка, се допълва от текстовете им, които са почти изцяло на немски. Групата има съвместни участия с имена като Front 242, And One и De/Vision. До сега Melotron са издали 6 студийни албума, като в момента работят по седмия, който ще съдържа и няколко песни на английски.
Екипът на Студио А се свърза с фронтмена на Melotron – Анди Крюгер (Andy Krüger) и успя да му зададе няколко забавни и интересни въпроса, на които той беше така любезен да отговори в ексклузивно интервю.

Кога реши да започнеш да се занимаваш с музика?
Много отдавна, още като деца мечтаехме да се занимаваме с музика. Но тогава това беше само мечта. Отраснали сме в ГДР, където нямаше условия за правене на музика. А и цялото необходимо оборудване беше прекалено скъпо.
След падането на Берлинската стена успяхме да си купим синтезатори.
С другите членове на Melotron живеехме на една улица и бяхме големи фенове на Depeche Mode и другите групи от това време. Първите ни стъпки в музиката бяха доста несигурни, тъй като не се справяхме никак добре, но по-късно, след като сключихме първия си договор, решихме да се захванем професионално с музика.

Разкажи ни повече за Melotron и защо избрахте точно това име?
Търсехме интернационално име. Melotron е символ на мелодия и електроника. Освен това името е и препратка към клавирния инструмент Mellotron.
Искахме име, което да се разбира от всички, защото за в бъдеще смятаме все по-често да пеем на английски. Все повече наши фенове от целия свят искат да разбират текстовете ни ;)

Всички текстове на Melotron, с малки изключения, са на немски. Мислиш ли, че това създава пречка между групата и феновете, които не разбират този език?
И да, и не. В някои държави имаме успех с песните на немски, но знаем добре, че бихме имали още по-голям с английски текстове ;) Както споменах, в предстоящия ни албум ще има доста песни на английски.
Но използването на немски език в електронната музика не е нещо необичайно. Вземете за пример Kraftwerk.

Преди около една година участвахте в Bundesvision с песента Das Herz, как ви се отрази това?
Това беше изключително важна и в същото време приятна стъпка напред. Винаги сме търсили нови и различни начини за промотиране на музиката ни, а Bundesvision е едно от най-големите телевизионни предавания в Германия с милиони зрители, нещо като Евровизия ;) За в бъдеще ще продължаваме да търсим подобни начини за изява. Песента Das Herz беше различна от останалите и ние знаехме това, но по наш си начин сме си малко луди и участвахме ;)

Можеш ли да направиш съпоставка между Bundesvision и Wave-Gothik Treffen?
Прекалено различни са. Bundesvision е телевизионно шоу, докато WGT е фестивал и при него получаваш отзивите директно от публиката. Хубаво е, че WGT става все по-популярен и се гледа от все повече хора, идващи от различни държави.

Приемате ли се като готик банда?
Забавен въпрос ;) Всъщност не – в някои отношения сме dark, но не сме готик група.

Работили сте с много групи като In Strict Confidence и Bruderschaft. Имате ли приятели сред тези музиканти или отношенията ви са чисто професионални?
Сцената е малка и всъщност всеки познава всеки. С много от хората в тези среди поддържам приятелски отношения – Dennis Ostermann от In Strict Confidence, Steve от And One и още много други. Познаваме се от години и в близко бъдеще ще работим с част от тях.

Един въпрос, който е трудно да се избегне – много хора правят директна асоциация между външния ти вид и този на Dave Gahan от периода 88-91.
Умишлено ли поддържаш този имидж или се опитваш да го избягваш?

Задават ми този въпрос от години, но истината е, че не ми пука особено. Какво мога да направя? Да си пусна дълга коса, че да ме сравняват с Gahan от периода 1993? Няма да стане ;) Не се опитвам да го имитирам. И не ме интересува какво казват хората по въпроса.

Влияе ли това по някакъв начин на музиката ви?
По никакъв начин. Може би влияе донякъде на концертите ни, но не и на музиката, която правим. Реално всички Rock, Punk или Hip Hop музиканти си приличат по много неща, но ако използваш синтезатор за правене на електронна музика задължително приличаш на Depeche Mode.

Сравняват ли ви често с тях?
Разбира се, с вокалист като този ;) Но това не ми прави особено впечатление. Всъщност не ми пука за много неща. Животът е твърде кратък – правим най-доброто, на което сме способни и не приемаме шоу-бизнеса прекалено на сериозно.

Като стана дума за Depeche Mode – повлияла ли е музиката им на живота ви?
О да, за нас те бяха като религия. Не сега, но в миналото. Depeche Mode бяха много специални за доста хора в ГДР, нещо като богове. Организирахме партита, фен-клубове и други неща, свързани с тях. Малко като DM.org, но без Интернет.

Имаш ли любими песни или текстове на Depeche Mode?
Обожавам Surrender. Тайната им е в простите, но в същото време велики мелодии, малко мрачни, но не прекалено.

Работиш също като DJ, кое е любимото ти парче, с което вдигаш публиката?
Харесвам много IAMX – всеки трябва да познава това име, нещо наистина свежо, готино и ново.

Предимно каква музика включваш в сетовете си?
Миксирам популярни парчета с абсолютно неизвестни песни, естествено в областта на електронната музика.

С Melotron сте свирили на най-различни места. Разкажи ни за най-запомнящия се и най-забавен момент, който сте имали на концерт.
Често падам от сцената ;)
Харесва ни навсякъде, въпросът е труден. Правили сме концерти на странни места като Афганистан и Израел, имаме добри спомени от там. Имали сме големи концерти, но и такива, на които има 200 човека, но пак сме се забавлявали. Винаги се раздаваме, когато излизаме на живо, без значение дали свирим на малка сцена или в голям клуб.

И един последен въпрос – какво знаеш за България?
Родителите ми пътуват често до там, така че знам някои неща. А и в миналото имахте добър отбор по футбол ;) Правите добро вино, имате чудесни места за почивка, древна история. Надявам се, че имате и добра бира, понеже смятам да я опитам ;) Ще бъде чудесно да ви навестя като DJ, а някой ден и с Melotron.

Повече информация за Melotron:

http://www.melotron.de
http://www.myspace.com/melotronmusic