Архив

Melotron

By  | 

През януари 1995г Анди Крюгер (Andy Krueger), Едгард Слатнов (Edgard Slatnow) и Кай Хилдебранд (Kay Hildebrandt) решават да създадат музикален проект, чиито текстове ще са изцяло и единствено на немски. Избират да се представят с името Melotron. В самото начало на съществуването на проекта доста неопитните му членове успяват бързо да спечелят популярност като се присъединяват към немското турне на уникалната група And One. По време на концертите, в които вземат участие, Melotron успяват да продадат 1200 самолично записани диска.

До май 1996г момчетата си осигуряват услугите на мениджъра Робърт Волф (Robert Wolf), а по първия им, станал вече легендарен албум Mörderwerk, започва работа продуцентът Олаф Волшлагер (Olaf Wollschläger).

През 1997г групата прави турне в Германия и дори се появява на едно от най-големите събития в немския музикален живот – Popkomm. Това е търговско изложение на хора, работещи в областта на шоубизнеса и музикалната индустрия, което включва в програмата си също конгрес и фестивал.

През 1998г Melotron пробиват в немската класация за алтернативна музика с ключовия си сингъл Dein Meister, след което имат възможност да подгряват легендарни групи като Front 242 и De/Vision. В последствие, през март 1999г, дебютният албум на групата е издаден от Zoth Ommog/Music Research. Албумът достига осма позиция в DAC, а вторият сингъл от него, кавър версията на Den Blaue Planet, се върти интензивно по немските радиостанции.

През 2000г Melotron вече работят с нов лейбъл, Bloodline, с който същата година издават втория си албум – Fortschritt. Малко по-късно излиза сингълът Tanz Mit Dem Teufel. Този втори албум съвсем закономерно се оказва по-експериментален и показва, че тримата членове на проекта са се развили и са натрупали опит. За представянето на Fortschritt Melotron правят самостоятелно турне, което е изключително успешно, а публиката посреща групата с ентусиазъм не само в рамките на Германия, но и извън нейните граници.

В края на 2001г към Melotron като гост вокалист за тяхното парче Brüder се присъединява Денис Остерман (Dennis Ostermann) от In Strict Confidence. Песента достига пето място в немската алтернативна класация и се превръща в най-големия хит на групата.

След две години сътрудничество Melotron прекъсват работата си с Bloodline и се прехвърлят към местния немски лейбъл SPV. След поредната смяна на лейбъла групата започва звукозаписните сесии за трети албум. Преди той да е завършен е реализиран сингълът Gib Mir Alles. Weltfrieden, третият албум на Melotron, излиза през септември 2002г и надминава всички очаквания за представянето и успеха си.

Следващата година Melotron се отправят на мащабно турне в Северна Америка съвместно с шведите от Covenant. По-късно същата година, както мнозина свои колеги, уморени от търсене на подходящия лейбъл, с който да работят най-добре, Melotron основават свой собствен, наречен Plattenkombinat. Първата работа на новия лейбъл е да преиздаде дебютния Mörderwerk със специално ново оформление на обложката и включени допълнителни парчета. Plattenkombinat също издава следващия студиен албум на групата, Sternenstaub.

Що се отнася до дистрибутирането в САЩ, групата го поверява на Metropolis Records, които издават Sternenstaub през октомври 2003г и така официално поставят немското синтпоп трио на американсия пазар.

Групата, чиято музика напомня Depeche Mode, но със секси немски вокали, издава петия си студиен албум – Cliché през 2005г, а последният за сега, Propaganda, излиза през 2007г. Музиката, която те представят, смесва поп мелодии с леки електронни ритми и красиви чувствени вокали. Въпреки, че текстовете са изключително на немски език, това не пречи на музиката да предаде посланието си на широката публика.

Дискография

Албуми

Mörderwerk (1999)
Fortschritt (2000)
Weltfrieden (2002)
Sternenstaub (2003)
Cliché (2005)
Propaganda (2007)

Сингли

Dein Meister (1998)
Der Blaue Planet (1999)
Kindertraum V1 (1999)
Kindertraum V2 (1999)
DJ Traum (1999)
Tanz Mit Dem Teufel (2000)
E.P. Sode 3 (2000)
Brüder (2001)
Gib Mir Alles (2002)
Folge Mir Ins Licht (2003)
Kein Problem (2003)
Wenn Wir Wollten (2005)
Das Herz (2007)