Архив

Silence

By  | 

Silence е словенско електронно/синт поп дуо, състоящо се от Борис Бенко (Boris Benko) и Примоз Хладник (Primož Hladnik). Феновете и турнетата им са ограничени обикновено в Словения, Германия и части от Източна Европа. Извън тези райони групата е най–известна с албума си Vain, A Tribute To A Ghost и със съвместната си работа с Laibach в албума им Volk от 2006 г.

Музиката им е характерна с меланхолията си, експерименталния саунд и вокални аранжировки и изпипаната до най–дребните детайли продукция. Бандата е също така позната с използването на различни инструменти в записите си, като пиано, цигулки, виола, контрабас, чело и др. Silence са познати и като композитори на много съвременни пиеси на Словенския театър. Обикновено те правят турне с трупата, дори участват в нея и изпълняват музиката на живо.

Silence е основана през 1992 г. от Борис Бенко (Boris Benko), Матиас Ференц (Matjaz Ferenc) и Примоз Хладник (Primož Hladnik), а първият им концерт е в Любляна две години по–късно. През 1995 г. опитния продуцент Питър Пенко (Peter Penko) (работил с групи като Laibach, Coptic Rain, April Nine, Siddharta) започва съвместна работа с групата. Ференц напуска същата година. Silence правят своя международен дебют през 1996 г. с песента Shut Up, която е включена в синт поп компилацията Daydream Collection. През същата година бандата подписва договор за два албума с немския Chrom Records. Независимият лейбъл се грижи още и за Deine Lakaien, Distain! и Helium Vola.

Chrom Records пуска дебютния албум на Silence – Ma Non Troppo, през 1997 г. Той е обявен за албум на месеца от влиятелното немско списание New Life. Първият сингъл от албума е Samuel’s Gabriel, описан от бандата като “циничен протест против двуличието на духовниците и експлоатацията с християнството като политическа институция”. Видеото към песента е снимано в Мюнхен и по бреговете на Кения през 1998 г. Слдва кратно турне в Германия заедно с Distain!. Известния и международно признат продуцент Грегор Землич (Gregor Zemljič) продуцира четири песни за албума преди края на натоварената година.

През 1999 г. Crom Records издават втория албум на Silence – Unlike A Virgin. Албумът е обявен за албум на годината в Orkus, популярно немско списание за алтернативна музика.

Няколко месеца след излизането на албума, групата прави акустичен концерт в Stih’s Hall в Любляна, придружавана от Блаз Медя (Blaz Medja) – барабани, Алес Беркопец (Ales Berkopec) – акустична китара и струнния квартет на Rozmarinke. Концертът е излъчен на живо по радиото и остава един от най–запомнящите се за бандата. Crom Records издават Son Of Sin – първия сингъл от Unlike A Virgin. Междувременно дуетът пише саундтрака към Midnight Meat Flight, пиеса за всеизвестния музикален театър Betontanc, а Дело (Delo) (един от водещите вестници в словенската преса) класифицира Unlike A Virgin като един от най–важните албуми за годината в Словения. Също така е номиниран за най–добър нов албум на наградите за алтернативна музика Bumerang. Бенко записва вокалите за песента Cliffs Of Norway, написана от Ернст Хорн (Ernst Horn) и включена в компилацията Subout, излязла от Waldorf през 2000 г, в която участват групи като De/Vision, Oomph!, Front 242, Front Line Assembly и Wolfsheim.

Silence започват 2001 г. с композиране на музика за Питър Пан, пиеса съвместно продуцирана от Lutkovno gledalisce Ljubljana и Slovensko Mladinsko gledalisce. Бенко пее на живо в Svic & Svarc – пост–модернистичен балет, представен от Fico Balet и режисиран от Горан Богдановски (Goran Bogdanovski).

През 2002 г. Silence пишат саундтрака за Maison Des Rendez–Vous, друга пиеса на Betontanc. Дуетът продължава работа със саундтрак проекти и през 2003 г. пишат две песни за Emofad – музикална постановка, режисирана и хореографирана от Горан Богдановски. Бенко и Random Logic свирят на живо. По–късно същата година Silence записват Hall Of Mirrors за Trans Slovenia Express Vol. 2, компилация с кавъри на Kraftwerk, записана от словенски групи. Песента съдържа вокали от гост вокалистката Ан Кларк (Anne Clark).

През 2004 г. бандата отново работи с Betontanc и пише саундтрака за десетата им пиеса – Wrestling Dostoievsky. През същата година Silence правят и няколко песни за женския струнен квартет Rozmarinke. През ноември 2004 г. Matrix Music и Chrom Records издават третия и най–успешен албум на групата – Vain, A Tribute To A Ghost. Излизането му е последвано от друго акустично участие в Любляна. Албумът е описан като един от трите най–добре промотирани албума за 2004 г. в Словения от Дело.

Първият саундтрак за 2005 г. е за Veronika – музикална пиеса, основаваща се на роман на Пауло Куелю, продуцирана от Словенската Нацонална Опера и Балет Любляна. Ограничен тираж от саундтрака е издаден с премиерата на шоуто. През 2005 г. бандата е на турне заедно с Diary Of Dreams, докато Matrix Music издават Skin: The Remixes, съдържащ ремикси на Umek, Valentino Kanzyani и Random Logic.

В края на 2005 г. Silence подписват договор с Accession Records в Германия. Акустично им изпълнение в Cankarjev Dom е напълно разпродадено преди излизането на Key с новия лейбъл. Албумът излиза в два диска, съдържащи основни техни песни, девет от които неиздавани. Първият диск е антология, а вторият е повече като колекционерско издание и съдържа много неиздавани неща и рядкости.

Хвалената от критиката пиеса Tesla Electric Company, чиято премиера е през юли 2006 г, отбелязва първата съвместна работа на Silence с влиятелния режисьор Томас Пандър (Tomaz Pandur). Саундтракът включва подбор от стар материал и няколко песни, написани специално за шоуто. Дуетът изпълнява всичко на живо, като пее и свири на пиано.

Албумът на словенците Laibach – Volk, излязъл през октомври 2006 г, е в съвместна работа със Silence.
През 2007 г. бандата продължава работата си по писането на музика за различни театрални пиеси, като някои от тях са I Am My Own Wife – монолог, режисиран и изпълняван от Примоз Екарт (Primoz Ekart) и Love Unto Death. На 14–ти февруари тази година те гостуваха в България като част от турнето на Laibach.

Дискография
Албуми

Ma Non Troppo (1997)
Unlike A Virgin (1999)
Maison Des Rendez-Vous (Soundtrack) (2003)
Vain, A tribute To A Ghost (2004)
Veronika (Soundtrack) (2005)
Key (2006)

Сингли

Son Of Sin (2000)
Skin: The Remixes (2005)