Архив

Psyche

By  | 

Psyche е канадски музикален проект, основан от братята Дарин (Darrin) и Стивън Хъс (Stephen Huss). Първите си изяви групата прави през 1982 г. През годините Psyche работят съвместно по звученето си с много музиканти, но вокалите винаги са поверени на Дарин.

През 1985 г. излиза първият албум на проекта, озаглавен Insomnia Theatre. Скоро след това групата сключва договор с френския лейбъл New Rose Records, a последвалите суперлативи в английската преса карат дуета да се замисли сериозно за дебют на европейската музикална сцена. Година по-късно двамата братя пристигат в Париж за записите по втория им студиен албум. Резултатът не закъснява и скоро след това Unveiling The Secret е вече факт. Psyche получават възможността да промотират новите си парчета пред повече от 2000 души, подгрявайки Suicide. След успешното им представяне на френската музикална сцена, Psyche започват да получават покани за участия и в други европейски държави.

През следващите две години проектът се концентрира над записите на трети албум, Mystery Hotel, който излиза през 1988 г. Албумът е придружен от синглите Uncivilized и Eternal, като видеото към последния започва да се върти по няколко френски и немски телевизии.

След кратка почивка в Монреал, Дарин започва да експериментира с различни музикални стилове – от индъстриъл до блус. Резултатът са няколко парчета, записани съвместно с музиканти от съответния жанр. Воден от желание за нещо ново и различно, Дарин се обединява с Дейвид Кристиан (David Kristian) в студиото, а впоследствие се появяват албумите The Influence и Secret Angel. Колаборацията с Дейвид представя изцяло ново звучене за Psyche и скоро проектът е забелязан от немския лейбъл SPV Records. Докато Дарин се установява в Германия, Дейвид заминава за Монреал, а скоро след това братята Хъс се събират отново за пореден албум. Daydream Avenue представлява микс от различни музикални влияния, което личи в песни с поп звучене като Angel Lies Sleeping или пък експерименталната Ghost. Следва турне, в което Дарин е съпорт на легендарната Ан Кларк (Anne Clark), а участията носят все по-голяма популярност на Psyche сред феновете на електронната музика. Експериментирайки с различни техно миксове за парчето Angel Lies Sleeping, Дарин решава да запише Heaven In Pain, което изпълнява под името на новия си проект Our Heaven. С представянето на новия запис, Дарин се надява да се утвърди като соло изпълнител и да завземе денс класациите, още повече, че парчето е ремиксирано от Elektric Music (проект на Карл Бартош, бивш член на Kraftwerk). Въпреки многото надежди, възложени върху сингъла, той така и не успява да получи необходимата популярност. След кратка почивка Дарин решава да се съсредоточи отново върху Psyche.

През 1993 г. SPV Records преиздават първите два албума на групата в специално издание. Същата година излиза и компилация под името 69 Minutes Of History. През 1994 г. Psyche издават Intimacy, включващ като бонус Heaven In Pain. Албумът се радва на добри отзиви, но въпреки това Дарин не е доволен от липсата на достатъчно денс парчета. Това е и причината да запише кавър версия на класиката на Soft Cell – Sex Dwarf. След като представят поредния си албум – Private Desires, Psyche тръгват на кратко турне, което обаче завинаги променя бъдещето на проекта. Стивън, кийбордист в групата и брат на Дарин, се оттегля в Канада, докато Дарин остава в Германия, за да продължи музикалната си кариера, междувременно търсейки нов кийбордист за Psyche. През 1995 г. Дарин е привлечен като вокалист на групата Inside. Дебютният им албум – Room Full Of Mirrors, излиза в края на същата година. С песни като Vampire и The Whip, групата бързо печели популярност на немската електронна сцена. Успехът на Inside носи повече известност на Psyche, най-вече сред по-младите фенове. Въпреки че постигат известна популярност, Inside се разпадат скоро след турнето към втория им албум Beware. Търсенето на кийбордист за Psyche е увенчано с успех в лицето на Пер-Андерс Кюренбах (Per-Anders Kurenbach). С промяната в състава идва и промяна в звученето на групата, което става по-динамично и поп-ориентирано. Поредният албум излиза в края на 1996 г. и носи името Strange Romance, а песните Tears и Goodbye Horses стават любими на феновете.

До края на 90-те Psyche издават още един албум – Love Among The Ruined, като междувременно продължават да радват феновете на синт-попа с концертите си. Групата взима участие и във фестивала PLUSWELT, заедно с имена като Mesh, Beborn Beton и Second Decay.

2000 г. носи на Psyche договор с лейбъла Art Of Fact Records, а междувременно групата вече е в състав Дарин Хъс и Реми Съзка (Remi Szyszka). На следващата година Psyche издават деветия си албум и дебютират на американската сцена, а самият албум – The Hiding Place, достига висока позиция в германската класация за алтернативна музика, класирайки се сред групи от ранга на Depeche Mode и New Order. Следващите две години са изпълнени с многобройни концерти, като през 2003 г. групата прави дебюта си във Финландия, а на концерта им в Швеция присъстват членове на бандите S.P.O.C.K и Covenant. Годината продължава с реализирането на нов сингъл – The Quickening и участие в известния германски уейв-готик фестивал. До края на същата годината Psyche осъществяват и турне, включващо 11 концерта.

Един от най-успешните албуми на Psyche е издаденият през 2005 г. The 11th Hour. Записите по него са осъществени главно от Дарин и бившия член на проекта Пер-Андерс Кюренбах, като има и прощално парче от Реми, както и участие на Кристчън Уирсиг (Christian Wirsig) в една от песните. Звученето на новия албум допада на феновете и достига челно място в германската класация за алтернативна музика (DAC). Подобно на предходните години, и тази преминава в концертна дейност и разширяване на фен-аудиторията на групата.

След почти 25-годишно присъствие на музикалната сцена, през 2006 г. Psyche издават колекционерско DVD – издание, включващо видео клипове, интервюта, участия на групата и допълнителни бонус материали. Година по-късно излиза поредното колекционерско издание – Unveiling The Secret 2.0, съдържащо ремикси на хитове на групата от 80-те. Изданието е последвано от европейско турне, а по-късно и от участия на Psyche в Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Дискография
Албуми

Insomnia Theatre (1985)
Unveiling The Secret (1986)
Mystery Hotel (1988)
The Influence (1989)
Tales From The Darkside: 1982-1987 Collection (1990)
Daydream Avenue (1991)
69 Minutes Of History: Best Of Psyche (1993)
Intimacy (1994)
Private Desires EP (1994)
Strange Romance (1996)
Love Among The Ruined (1998)
Misguided Angels: Compilation (2000)
Sanctuary: Compilation (2001)
The Hiding Place (2001)
Endangered Species: Remixes (2002)
Babylon Deluxe (2003)
Legacy: Compilation (2004)
The 11th Hour (2005)
Unveiling The Secret 2.0 (2006)

Сингли

Insomnia Theatre (1985)
Тhundershowers (1985)
Contorting The Image (1986)
Unveiling The Secret (1986)
Prison To Desire / Black Panther (1987)
Uncivilized (1987)
Eternal / Insatiable (1988)
Live (1988)
Mystery Hotel (1988)
Suspicion (1989)
The Influence (1989)
Angels Lies Sleeping (1991)
Daydream Avenue (1991)
If You Believe (Radio Remix) (1991)
The Saint Became A Lush (1993)
You Ran Away / Good-Bye Horses (1996)
Sanctuary (2001)
The Quickening (2003)
X-Rated (2004)
Unveiling The Secret (Remixes) (2006)