Архив

Haujobb

By  | 

Haujobb е немски музикален проект, част от най-новата вълна електронна музика, завладяла Европа, чийто стил варира драстично от електро-индъстриъл до техно. Те са особено забележителни с това, че успяват да спечелят по-масова популярност за някои специфични форми на електро-индъстриъл жанра.

Групата е формирана през 1993г от Даниел Майер, Деян Самарджич и Бьорн Юнеман. Името й е взето от филма Blade Runner и представлява превод на презрителната жаргонната фраза “skin job” от сюжета на филма, описваща генно модифицираните човешки заместници, които са основни действащи лица в историята. Скоро след формирането си, групата привлича вниманието на Off-beat Records с първата си издадена касета, Drift Wheeler и подписва договар с тях. По-късно същата година Off-beat Records издава първия диск на групата, Homes and Gardens, а през 1994г групата прави първото си турне из Германия, което съвпада с излизането на албума им в САЩ и с първия им сингъл, Eye Over You.

През 1995г Бьорн напуска Haujobb, а останалите двама издават втория си албум, Freeze Frame Reality и се заемат да ремиксират продукция на други групи, сред които Front Line Assembly и Download. В същото време част от техните собствени песни също са ремиксирани от изпълнители като Кевин Кий (cEvin Key) – Skinny Puppy и Ади Нютън (Adi Newton) от Clock DVA и заедно с известно количество нов материал са издадени в диска The Frames. По същто време, редом с тези акитвни занимания, групата осъщесвява и второто си немско турне.

Следващата година, двамата музиканти от Haujobb работят по един проект, наречен The Remix Wars Part 1 – :wumpscut: vs. Haujobb. За целта на проекта всяка от двете групи ремиксира няколко парчета от на колегите си. Също през 1996г, след като Pendragon преминават към Metropolis Records, групата успява съществено да разшири фен аудиторията си в Северна Америка, като все така запазва популярността си и в Европа, което се потвърждава от първото им по-мащабно европейско турне. Първата продукция, която групата издава съвместно с Metropolis е изключително успешният сингъл Cleaned Visions, както и албумът Solutions for a Small Planet, в който се усеща сериозно дръм-енд-бейс влияние.

След издаването на поредния албум на гупата през 1997г – съдържащ отново комбинация от нови и ремиксирани парчета, известно време Даниел Майер се занимава със своите странични проекти Newt и Cleen. В началото на 1999г на пазара едновременно се появяват поредния диск на Haujobb – Ninety-nine – и на Cleen – Second Path. Работата на Haujobb, вече традиционно, е придружена от допълнително издание с ремикси.

Последвалото двугодишно затишие около работата на групата оставя феновете в напрегнато очакване на новини. Накрая т.нар. “архитекти на звука” се завръщат с Polarity през 2001г. Новата продукция напълно си заслужава чакането като звукът й отвежда слушателите до нови електронни крайности и отвъд всяка граница. Polarity, за който преобладава мнението, че вероятно е най-добрият албум на групата, е изпълнен с наелектризиращи ударни партии, амбиънт музикални структури и сложен многопластов звук, достатъчен да запълни цяла бездна от тишина. Албумът се счита истински музикален калейдоскоп, който се мята между различни крайности.

Ентусиазмът от отличния прием на поредния албум стимулира групата да работи още по-усърдно. Осем месеца след Polarity излиза сингълът Penetration, който дава доста ясна представа какво може да се очаква от следващата обявена продукция, Vertical Theory (2003h). Даниел Майер описва поредният албум като: “малко транс, малко ЕВМ, малко индъстриъл, малко амбиънт и малко денс албум, но с неизменен Haujobb привкус”.

Две години след излизането на Vertical Theory, през 2005г излиза албум с ремикси и преработки на неговите песни. След като години наред двамата музиканти от този проект правят ремикси за множество свои колеги, идва ред да им върнат услугата и така в Vertical Remixes се включват имена като Glis, Seabound и This Morn’ Omina, а в допълнение влизат и две нови парчета на групата.

По последна информация, в момента Haujobb работят по нов албум с работно заглавие New World March, в който се предполага да се използват повече музикално оборудване, китари, барабани и звукозаписи в сравнение с почти изцало разработения чрез софтуер Vertical Theory. Макар че все още не е определена дата за излизане на албума, музиканитете са предоставили откъси от новата си продукция за свободно прослушване на сайта си.

Дискография

Албуми

Drift Wheeler (1993)
Homes and Gardens (1993)
Freeze Frame Reality (1995)
Solutions for a Small Planet (1996)
From Homes to Planets (1997)
Matrix (1997)
Ninetynine (1999)
Ninetynine Remixes (1999)
Polarity (2001)
Vertical Theory (2003)
Vertical Remixes (2005)

Сингли и ЕР

Eye Over You (1994)
Frames (1995)
Cleaned Visions (1996)
Remix Wars Part One (1996)
Less (1998)
Penetration (2002)