Новини

Почина Стийв Стрейндж от Visage

By  | 

Стийв Стрейндж е починал от инфаркт в Египет на възраст 55 г, съобщиха от звукозаписния му лейбъл. Уелсецът си спечели слава през 80те като фронтмен на Visage, чиято най-известна песен е Fade To Grey.

Марк Грийн, мениджър на August Day Recordings, сподели: “С огромно съжаление съобщаваме, че Стийв Стрейндж е починал в 11.15 ч. местно време, в четвъртък, 12 февруари, в международната болница в Шарм ел-Шейх, Египет.”

„Стийв е починал в съня си от сърдечна недостатъчност. Семейството, колегите и приятелите му са дълбоко разстроени и натъжени от новината за ненавременната му смърт. Семейството на Стийв моли да не бъдат безпокоени в този труден момент.”

Стрейндж беше управител на клуб Blitz в Сохо, централен Лонон, ключово място за New Romantic движението.

Агентът на Стрейндж, Пийт Басет заяви за Прес Асоциацията: „Ще го запомним като здраво работещ човек, забавен и любвеобилен, винаги в челото на модните тенденции. До миналата година той събираше материали за книга, обобщаваща модните стилове на New Romantic движението и смъртта му ни дойде като гръм от ясно небе. Знаехме, че има здравословни проблеми, но нищо застрашаващо живота му. Приятелите и семейството му са шокирани, никой не е очаквал да се случи подобно нещо.”

Роден под името Стивън Джон Харингтън в Нюбридж, Монмотшир, музикалната кариера на Стрейндж започва след като той присъства на концерт на Sex Pistols н кино Касъл в Карфили, през 1976 г.

New Romantics и Blitz kids

Steve Strange

На петнадесет години той се мести в Лондон, където започва да работи за мениджъра на Sex pistols, Малкълм Макларън, преди да създаде Blitz, в чиято гардеробиерна  между другото е работил все още неизвестният Boy George.

Групи от рода на Duran Duran, Spandau Ballet и Culture Club на Boy George са започнали от този клуб преди да си спечелят световна слава. Сред почитателите на клуба е и Дейвид Боуи, който, според Стрейндж, посещавал Blitz „защото бил чувал колко е откачено това място.”

Спечелил си прозвището Принцът Паун, Стрейндж казва за стила New Romantic, създаден с негова помощ: „Най-важното беше да покажеш своята изобретателност, да си личи, че си отделил време и си вложил усилия в това, което си създал. Класически стил, чрез който да се покажеш скандален, но всичко да е направено с вкус.”

Групата на Стрейндж, Visage, основана през 1979 г., постигна най-големия си успех с парчето Fade To Grey, достигнало номер 8 в британската класация за сингли, и номер едно в Германия и Швейцария.

След първите два успешни албума на групата – Visage и The Anvil – Стрейндж се пристрастява към хероин, след като взел наркотика за първи път, докато работил като модел в ревю на Жан Пол Готие в Париж през 1985 г.

„Това беше най-голямата грешка в живота ми”, заявява Стрейндж в интервю за вестник Индипендънт през 2000 г.

Следват проблеми със закона – Стийв е арестуван и получава условна присъда за дребни кражби от магазин в Бриджънд, южен Уелс.

В края на миналата година Стрейндж записа съвременна версия на Fade To Grey.

Той се е намирал в популярния курорт Шарм ел-Шейх на почивка.