Новини

Едгар Фрузе почина на 70г.

By  | 

Едгар Фрузе, един от основателите на немската електронна група Tangerine Dream, е починал във Виена на 70 години. Фрузе е починал неочаквано в петък след белодробен емболизъм, съобщава синът му Джероум.

Tangerine Dream със своята употреба на психиделичен синтезаторен звук, напомнящ състояние на транс, оказаха съществено влияние върху развитието на електронната музика.

По думите на самия Фрузе: “Ние не умираме, само си сменяме космическия адрес.”

Фрузе е роден на 6 юни 1944 г., в деня на Битката за Нормандия, в тогавашния град Тилсит, Източна Прусия, днес руския град Советск. По време на Втората световна война бащата на Фрузе и други негови роднини са убити от нацистите и семейството губи цялото си имущество. Майка му и оцелелите членове на семейството се местят в Западен Берлин, където той изучава изкуство.

Фрузе, заедно с няколко състуденти, основава Tangerine Dream в Берлин, през септември, 1967 г. Групата става известна с безкомпромисните си анти-поп изпълнения и получава възможност да свири във вилата на испанския сюрреалист Салвадор Дали.

По-късно групата подписва с Virgin, след като Фрузе “участва в няколко шахматни двубоя с Ричард Брансън на яхтата му, закотвена на Темза, в която той живее.” Последвалият през 1974 г. студиен албум Phaedra, с неговата богата употреба на секвенсер, се приема за ключов в ранната електронна музика.

Албумът достига до #15 в британската класация, въпреки че в Германия се продават само няколко хиляди бройки.

Фрузе беше изключително активен и след 2003 създаваше своята музика като соло изпълнител под името Edgar W Froese.