Архив

Project Pitchfork

By  | 

Pitchfork – дума случайно избрана от речника в крайна сметка се превръща в името на техния проект, който от своя страна се появява също по случайност, когато създателите на Project Pitchfork Петер Шпилес и Дирк Шубер се срещат на концерт на Girls Under Glass през 1989г. Скоро след това проектът вече разполага със свои демо-записи, а фактът, че си осигуряват място в клубовете по Reeperbahn според Петер е сред най-страхотните моменти в живота му.

Бъдещият им мениджър Кай Лотце, попада на Project Pitchfork при първата им изява на живо в клуб “Kir” в Хамбург и явно харесва това, което вижда и чува. По-късно през 1990 демо-записът “K.N.K.A.” (Killing Nature Killing Animals) съдържащ 9 парчета се превръща в първият им официално издаден запис и е разпродаден до последната бройка.

През 1991 Project Pitchfork подписват с лейбъла Hypnobeat и издават първия си албум”Dhyani”, който запълва пропастта между EBM и уейв, привнася атмосфера в традиционно тежката електронна музика и в същото време разширява електронното съдържание. Записана в рамките само на три дни, музиката е сурова, но въздействаща, включително песента “Vietnam”, чиято версия изпълнена на живо през 1996 ще се сдобие със свое видео. През септември същата година (1991) се появява макси-сингълът “Psychic Torture”, като към него са прибавени три нови песни, включително “Precious New World” и ремикс на “K.N.K.A.”, който намира своето място на клубната сцена.

През 1992 албумът “Lam-bras” им осигурява първия голям клубен хит “Conjure”, който става задължителен за всеки DJ. Този втори албум показва, че групата е направила сериозна крачка напред в музикалното си развитие, като работата им е станала по-завладяваща и мелодична. През октомври 1992г е издаден третият албум на PROJECT PITCHFORK “Entities” и именно той се оказва най-успешният им и завършен продукт, макар да залага повече на изграждането на атмосфера и по-малко на денс елементите. Между отделните парчета са вмъкнати интерлюдии, наречени “Mirrors”, които превръщат целия албум в една дълга, непрекъсната езотерична песен. Като развиват философската страна на музиката си, Шпилес и Шубер започват да акцентират върху нейното съдържание, като постепенно преминават от усещането за музикална машина към представяне на своя светоглед, без обаче да се натрапват на чувствителността на слушателите. Една от песните в този албум – “Souls”, се оказва истински пробив за Project Pitchfork. Тя се превръща в абсолютен инди клубен хит в Германия през пролетта на 1993г и все още се счита за култово парче. Нейният успех провокира издаването на ремикс ЕР, озаглавено “Souls/Island” – по-силна и технически по-зряла версия. Една от основните причини, за това различно звучене е добавянето на женския вокал на Патрисия Наджиани към по-грубоватото звучене на Петер.

Поради възникнали разногласия Project Pitchfork се разделят с лейбъла си Hypnobeat и през есента на 1993г издават макси CD “Carrion” с новия си лейбъл Off-Beat, като дискът съдържа и къвър-версия на “Circus Of Death” на Human League.

През февруари се появява следващият албум на проекта “IO”, съдържащ и следващия им хит сингъл “Renascence”. Албумът достига # 56 в германските класации и това се оказва достатъчен стимул за групата да стартира първото си немско турне, запечатано и достъпно на видео под заглавието “Glowing Like Io”.

През 1995г около Project Pitchfork се случват множество промени, включително създаването на собствения им лейбъл Candyland Entertainment, към който са записани и други изпълнители. По-късно, през септември 1995 те издават албумът “Alpha Omega”, който се оказва внушително постижение, влиза в ТОР 30 на германските класации и демонстрира едно завръщане към истинския звук на Project Pitchfork. Албумът е последван от макси CD с ремикси, озаглавено “CH’I”. След второто им немско турне през Октомври 1995г. се появява вторият им видео запис на изпълнения на живо “Alpha Omega Live”, включващ и изпълнение на версия на “Vietnam”.

През 1996 излиза сборна продукция с най-добрите им постижения до “Souls”, носеща непретенциозното заглавие “The Early Years” (1989 – 1993), последвана от макси CD с три нови песни. През февруари 1997 излиза новият материал на Project Pitchfork, наречен “Chakra: Red!”, в който Шпилес и Шубер си споделят авторството на песните за първи път след “Dhyani”, а към тях се присъединява и Юрген Янсен, който допринася две собствени композиции за диска. В допълнение е включена кавър версия на парчето “I’ll Find My Way Home” на Джон Андерсън/Вангелис.

Големият пробив на групата е неизбежен и през 1998г те подписват договор с лейбъла Еastwest records и през юни издават синглите “Steelrose” и “Carnival”. През октомври същата година излиза новият им албум “Eon: Eon”, чийто звук е все така модерен, още по-богат и експериментален и е много трудно да бъде класифициран. С този албум групата достига в ТОР 15 на класациите, а през януари 1999г те издават песен, която мнозина считат идеалното поп парче “I Live Your Dream.”

През 2001 групата отбелязва нови още по-добри постижения, когато албумът “Daimonion” достига #8 в националната Media Control sales класация. Този успех е последван от най-посещаваното турне на групата. В края на годината Project Pitchfork се оказват най-успешната немска група в германските алтернативни чартове, като достига най-високата позиция, заемана от немска група едновременно в класациите за сингъл – 3то място за “Existence” – и албум – 5то място за “Daimonion”.

Групата е известна с продължителните си турнета, които привличат публика в порядъка на 1000 до 2000 души в Германия. Предприели са и доста международни турнета, включително турне в 25 американски щата заедно с Front 242 през 1998г. А през 1995 подгряваща група на Project Pitchfork са самите Rammstein!

През 2002 Project Pitchfork са номинирани за награда Echo в категорията “Най-добра национална алтернативна рок група/изпълнител”. Echo са третите по престиж музикални награди в света след Grammy и Brit.

На 12 февруари 2002, излиза френския филм “Reptile Zone”, включващ 12 минутен концертен запис на Project Pitchfork.

Дискография
Албуми

Dhyani (1991)
Lam-‘bras (1992)
Entities (1992 )
Souls/Island EP (1993)
IO (1994)
Alpha Omega (1995)
!CHAKRA:Red! (1997)
Eon:Eon (1998)
Daimonion (2001)
Nun the trilogy
Inferno (2002)
View From a Throne EP (2002)
Trialog EP (2002)
Kaskade (2005)

Сингли

Psychic Torture (1991)
Renascence (1994)
En Garde! (1996)
Carnival (1998)
Steelrose (1998)
I Live Your Dream (1999)
Existence (2001)
Existence 2 (2001)
Timekiller (2001)
Wonderland (webrelease) (2006)
One Million Faces (webrelease) (2006)