Архив

Red Flag

By  | 

Red Flag е синтпоп група, създадена в Сан Диего през 1984г. от братята вокалисти Крис и Марк Рейнолдс (Chris Reynolds, Mark Reynolds)

Считани за една от най-успешните и добре познати американски синтпоп групи, Red Flag се утвърждават като особено дългогодишен, плодотворен и стилово разнообразен електронен проект появил се на американската музикална сцена и оказал влияние на множество последователи.

Братята Рейнолдс израстват в Ливърпул, но заради професията на баща им семейството често се мести и преминава през градове като Монреал и Сиатъл преди да се установи в Калифорния през 1979г – първоначално в Лос Анджелис, а после в Сан Диего.

Двамата братя започват да се занимават с електронна музика през 1982г, когато Марк Рейнолдс заменя една китара срещу синтезатор Roland Juno-60. Първата песен, която записват, “Distant Memories”, под името Shades of May, влиза в сборния албум Local Heroes издаден през 1984г. в Сан Диего от радиостанцията 91X. В резултат братята получават предложения за участия в различни изяви, което ги подтиква да започнат сериозно да се занимават с изучаване на музика и компютърни технологии. По същото време братята Рейнолдс променят името на проекта си на Red Flag. В последствие това име често се свързва с флага на Съветския съюз, макар братята да твърдят, че идеята им е хрумнала от червения предупредителен флаг, използван за сърфистите.

По-късно, през март 1988г., Red Flag имат участие в Mannikin club на Pacific Beach на парти, организирано от Resource Record Pool – голяма звукозаписна компания от Южна Калифорния. Там групата е забелязана от продуцента Джон Сейнт Джеймс (Jon St. James) – шеф на Synthicide Records (подразделение на Enigma Records). На следващия ден той прослушва техните демо записи и седмица по-късно групата записва първия си сингъл “Broken Heart” и Б-страна към него “Control” в студиото на Сейнт Джеймс Formula One. Джон Сейнт Джеймс е известен от работата си със Стейси Кю (Stacey Q). Те продуцират този първи сингъл заедно, като Стейси записва поддържащите вокали и дава указания на Марк за неговото вокално изпълнение.

“Broken Heart” излиза през юли 1988г, издаден на 12инчов ярко червен винил и се завърта, както по 91X, така и по доста влиятелната радиостанция KROQ-FM. Същият месец групата има участия в по-мащабни събития на места като Videopolis в Disneyland. Първият им албум Naïve Art е реализиран през 1989г с лейбъла Enigma. Критиката го определя като смес от класически мелодии, завладяващ денс ритъм и семпли и арнажиране с индъстриъл звучене. Албумът излиза по времето, когато Depeche Mode набират все по-голяма популярност в САЩ и са на върха на славата. Ето защо неизбежно се правят сравнения между двете групи, чиито записи са доста подобни заради широко прилаганите в работата им синтезатори, денс ритъм и вокални изпълнения, които се описват като мрачни и дълбоки. Някои сингли от албума се изкачват доста високо в класацията на Billboard, Hot Dance Music/Club Play, като например “Russian Radio” – до номер 11 и “If I Ever” – до номер 12. Red Flag се появяват в American Bandstand, а клипът към “Russian Radio” се върти в предаването на МТV 120 Minutes. Сред по-забележителните продуценти, които работят по Naïve Art , са Пол Роб (Paul Robb) от синтпоп групата Information Society и Джузеф Уот (Joseph Watt) от ремикс обществото Razormaid. Naïve Art е единственият пълен албум продуциран от Razormaid.

Red Flag често правят турнета и участват в изяви, в началото предимно като подгряващи за ню уейв и синтпоп групи като Devo, Thomas Dolby, Book of Love и Real Life.

През 1991г Enigma Records прекратява дейността си и дуото подписва с I.R.S. Records с които издават “Machines”, преди да напуснат този лейбъл през 1993г. По същото време братята основават независимия лейбъл Plan B и всичките им следващи продукции са издадени с тази тяхна звукозаписна компания. Парчета на Red Flag попадат в множество компилации, включително такива издадени от Razormaid.

За издадения през 1994г. албум The Lighthouse с неговото спокойно амбиънт звучене се смята, че в стилистично отношение той се различава от всичко друго, което групата е издала преди или след това.

До издаването на изключително добре приетия им албум The Crypt през 2000г., Red Flag свирят с различни европейски електропоп и фючърпоп групи като Dance or Die, Melotron, Mesh, T.O.Y. и De/Vision. С този албум стилът на групата се променя към по-мрачен индъстриъл звук. Макар че често са сравнявани с различни изпълнители от европейското фючърпоп движение, за музиката на Red Flag винаги се е смятало, че е уникална в стилово отношение, различаваща се от всеки познат тип електронна музика, а мелодиите, вокалите и майсторски прилаганата електронна обработка безпогрешно се разпознават като принадлежащи именно на тези изпълнители.

Следващите два издадени албума обаче – Fear of a Red Planet и The Bitter End – са остро критикувани от привържениците на синтпоп жанра, които не могат да свикнат и да приемат промяната у Red Flag към доста по-тъмния звук. Според тях тези албуми са доста по-мрачни от по-ранните продукции на групата и това не се приема добре. Едва години по-късно тези два албума събуждат вниманието на DJ-те и феновете на ню уейв и готик жанра, като включително се завъртат и в радиоефира.

По същият начин, при излизането си през 2002г. албумът Codebreaker T133 отново не се радва на особен успех заради насадените у феновете очаквания групата да продължи да се развива в синтпоп жанра. И макар че албумът е в доста по-бързо темпо (133BPM) което го прави доста по-танцувален, той отново не успява да постигне сериозен успех.

През 2002 излиза и албумът Who Are the Skulls? съдържащ ремикси на песни на Red Flag направени от други синтпоп изпълнители като Пол Роб от Information Society, Cosmicity, Provision и Роб Роуи (Rob Rowe) от Cause & Effect. Албумът се осъществява в отговор на желанието на множество артисти и продуценти да работят съвместно с Red Flag.

За съжаление Марк Рейнолдс умира на 7 април 2003г. Едва четири години по-късно брат му Крис подновява уеб страницата на групата и обявява плановете си да запише сам следващ албум на Red Flag. В албума Born Again, излязъл през 2007, Крис за първи път се изявява като вокалист, а самият албум привлича вниманието на почитателите на по-мрачния индъстриъл жанр и получава отлични отзиви от готик общността. Освен това става ясно, че към края на 2007 Крис Рейнолдс планира да издаде следващ албум на коледна тематика, а през следващата година се очаква да излезе компилация с най-добрите парчета на групата. Подновената дейност на Red Flag включва и планове за турне, което да започне с концерти в Чикаго и участия на фестивали като Dark Arts Festival и Gothicfest през 2007г. и Gothic Cruise през 2008г.

Дискография
Албуми

Naive Art (1989)
Naive Dance (1990)
The Lighthouse (1994)
EP (1996)
Caveat Emptor (1998)
The Eagle and Child (2000)
The Crypt (2000)
Naive Art – Special Edition (2001)
Fear of a Red Planet (2001)
The Bitter End (2002)
Who Are the Skulls? (2002)
Codebreaker T133 (2002)
Born Again (2007)

Сингли

Broken Heart (1988)
Russian Radio (1988)
If I Ever (1989)
All Roads Lead to You (1989)
Count to Three (1990)
Machines (1992)