Архив

Minerve

By  | 

Вече повече от 5 години MINERVE изпълняват електро-поп музика, като почти веднага след създаването на групата през 2002 г, тя си спечелва заслужената славата на едно от забележителните явления в този жанр. Това става ясно още от първите им демозаписи, съдържащи многократно умножени симфонични и синтезаторни звуци, дело на кийбордиста Матиас Турк (Mathias Thürk), аранжирани в съвършена хармония с привидно нежния, но и емоционално силен глас на вокалиста Даниел Волатц (Daniel Wollatz) – комбинация, която звучи изключително актуално и вълнуващо. И до днес музикалната същност на групата е резултат от обединението на тези индивидуалности, като личният принос на музикантите в групата е концентриран около общия творческия процес, чийто краен резултат е явлението Minerve.

През май 2004 г, след напрегната работа в студиото, групата представи дългоочаквания си първи албум Breathing Avenue. Общото мнение, не само на приятелите и феновете на групата, но и на музикалните критици е, че това е един от най-забележителните синт-поп албуми излизал от доста време (според depechemode.de). Тези положителни отзиви бяха изключително вдъхновяващи за групата и ги стимулираха още същата година да се заемат с първите си концертни изяви и участия във фестивали заедно с вече утвърдени групи като The Crüxshadows, Psyche и Spektralized.

По този начин Minerve се сдобиха с международна популярност и техният първи албум беше официално издаден в държави като Полша, Чехия и Унгария, а конкретно на полския пазар групата успешно реализира и два сингъла – High Pitched Emotions и Clear. По същото време Minerve участваха в различни телевизионни и радио програми в Полша, за да успеят да се представят пред по-голяма аудитория. След първия си успешен концерт там, през ноември 2005 г. те получиха друго голямо признание, когато критиците, съставящи журито за наградите на немската рок и поп федерация, впечатлени от потенциала на групата, ги номинираха за наградата Elektro Pop 2005. В последвалото първо малко турне на Minerve, групата се постара да не ограничава концертите си само в Германия и Полша, като за първи път взе участие на фестивал в Холандия. На концертите от турнето, Minerve свириха с други изпълнители като Melotron и Iris.

През януари 2006 г. мотивирани и изпълнени с желание за работа, музикантите от групата представиха на феновете първия сингъл от новата си продукция – My Universe. Въпреки (или може би тъкмо поради) факта, че песента има подчертано по-силно поп звучене, групата за първи път успя да влезе в немските класации за алтернативна музика – DAC-Charts, като се задържа в класацията за хитове 4 седмици и се изкачи до 16-то място. Тези доста добри резултати, комбинирани с високото качество на самата песен и изключителните ремикси, които й направиха групи като Lowe и Iris, станаха причина сингълът да се чува чувствително по-често в плейлистите на различни национални и международни радиостанции и сетовете на доста DJ-и.

През април 2006 г. излезе Sensefiction – вторият албум на групата, в който те се представят като по-зрели, по-професионални изпълнители с по-ясно изразено поп звучене, отколкото в първата им продукция. Подобно развитие в посока, излизаща извън музикалните рамки, които групата сама си беше поставила, доведе до някои по-хладни реакции от част от досегашните фенове, но това не променя факта, че с този албум групата е успяла безпогрешно да улови пулса на времето и да го пресъздаде в богатите си многопластови композиции. Ето защо Sensefiction не само спечели множество нови почитатели на музиката на тази група, но и убеди критиците и мнозинството от предишните им фенове да запазят добрите си впечатления от Minerve.

За щастие се оказа, че положителното развитие важи не само за студийната работа на групата, но си личи и в изпълненията им на сцена. Това e така до голяма степен, понеже в състава на групата за изпълненията на живо влезе барабанист, а към тях се присъедини и Андреас Волатц (Andreas Wollatz) – като бек-вокалист и кийбордист. Началото на турнето Sensefiction беше поставено с концерт в рамките на знаменития фестивал Pluswelt през Април 2006 г, а самото турне се разпростря из Германия, Полша, Русия, Франция, Босна и Херцеговина и Словакия.

След издаването на компилацията Love Traces от култовия руски лейбъл Q-Code Records през Май 2007 г, групата за първи път имаше възможността да представи своята музика на многобройните руски фенове, както и на музикалния пазар там. И отново, Minerve доказаха, че са “перла в музикалния океан, която си заслужава да бъде открита”…

Дискография
Албуми

Breathing Avenue (2004)
Sensefiction (2006)
Love Traces (2007)

Сингли

High Pitched Emotions (2005)
Clear (2005)
My Universe (2006)
Take Me Higher (2007)