Новини

Morrissey разказва за здавословното си състояние

By  | 

Последната година се оказа доста тежка за Мориси. На лаконичния изпълнител му се наложи да понесе всякакви изпитания – от отменени дати от турнето му по здравословни причини, през опасността да бъде изхвърлен от лейбъла си, до странни обвинения в заговор за поръчково убийство. В ново интервю за El Mundo обаче бившият вокалист на The Smiths разкрива, че бори със заболяване, което омаловажава всички други тревоги. Според Мориси са го изплашили с ракова диагноза, макар докато говори за болестта си да не звучи никак изплашен.

„Вече четири пъти отстраняваха ракова тъкан, но какво да се прави“, казва Мориси пред El Mundo за интервю, преведено от Guardian. „Ако умра, значи ще умра, ако не, не. В момента се чувствам добре. Знам, че на някои от последните снимки изглеждам доста болнав, но такъв е ефектът от болестта. Няма да се тревожа излишно. Ще почивам, когато умра.“

През последните няколко години Мориси е отменял концерти по причини като хранително отравяне, кървяща язва, пневмония и болест, която според него се дължала на подгряващата група. Това е първият път, когато иначе откровеният певец споменава раково заболяване. В началото на 2013 Мориси прекара известно време в болница в Мичиган, понеже страдал от „сътресение, кървяща язва и Баретов хранопровод“. След отмяната на шест дати от американското турне поради престоя в болница, изпълнителят написа мрачно писмо до почитателите си, обсъждайки собствената си смъртност.

“Новините за моята смърт никак не са преувеличени“, пише Мориси. „Все пак, от положителната страна на нещата, вече не остана болест, с която да не съм си опитал късмета.“ Относно предстоящ концерт в Лас Вегас, той пише: „Ако изобщо се събере някаква публика, може и да умра с усмивка на лице. Ако не ме видите там, едва ли ще ме видите където и да било другаде. Също така съм решен да изкарам концерта във Флинт (Мичиган), дори това да ми коства живота (което, за малко да се случи).“ Той приключва писмото с: „Отбийте се на гроба ми, Мориси“.

В едно скорошно интервю, където Мориси обсъжда множеството си здравословни проблеми, той споменава, че: „Най-зле беше в Бостън през юни, когато ме вкараха в болница с остра треска. Шест часа бях в делириум, говорех пълни глупости, но въобще не можех да млъкна. Никога не съм бил толкова изплашен в живота си. А после, разбира се, те засипват тия мрънканици заради отменените концерти. Напоследък прекарвам толкова време из разни болници, че няма никакъв смисъл да ме изписват.“

За момента Мориси не е актуализирал информацията на сайта си относно своето състояние. Каквато и да е диагнозата, той отново е на път, а поддържащите музиканти, които излизат на сцената с него, гордо носят тениски с надпис: „Fuck Harvest“ – не особено тънък намек към лейбъла, издал последния студиен албум на Мориси, World Peace Is None of Your Business.