Архив

In Strict Confidence

By  | 

In Strict Confidence е немска електро-индъстриъл група, създадена през 1989/90г. След като решават, че ролята на обикновени консуматори на музика вече не е им е достатъчна и, че има какво да предложат като автори, Йорг Шелте (Jörg Schelte) и Денис Остерман (Dennis Ostermann) слагат начало на свой собствен музикален проект. Към тях се присъединяват също Штефан Феспер (Stefan Vesper) и Томас Штайгер (Thomas Steiger), а първоначално формация се нарича Seal of Secrecy.

Скоро след това Томас Штайгер прекратява активното си участие в групата, макар да остава близък с членовете й, а Штефан също се оттегля, за да работи по соло кариерата си. След като първоначалният вид на Seal of Secrecy е нарушен, а Шелте и Остерман се утвърждават като движещата творческа сила на проекта, групата променя името си на In Strict Confidence.

След първоначален период на експериментиране, ISC успяват да постигнат и развият своя оригинален звук, а за да го популяризират през 1992г сами издават демо-касетата си Sound Attack, без подкрепата на някой лейбъл. През 1994г излиза следващата им продукция, отново независимо издадена – двойната касета Hell inside / Hell outside. Интересното за това издание е, че записите са направени в манастира Höchst и с времето то се превръща в колекционерска рядкост. По това време In Strict Confidence вече активно се занимават и с концертна дейност.

Работата на групата не остава незабелязана и различни звукозаписни компании започват да проявяват интерес към тях, но минава цяла година от първоначалните оферти до сключването на договор с лейбъла Zoth Ommog. През 1996г първият албум на формацията, Cryogenix, вече е факт, а песните Become An Angel, Inside и Sudorific стават доста популярни.

В действителност първият тираж на този албум е изчерпан седмица след излизането си. Тази добра новина стимулира групата да побърза с работата по следващата си продукция – ЕРто Collapse (1997г), а също и да предприеме първото си самостоятелно турне из Германия. По време на турнето групата записва и след това издава на 7инчов винил песента Dementia, която е написана съвсем в началото на съществуването на тази формация. По същото врема ISC сключва лицензен договор с американската компания Metropolis Records и материалите на групата вече са достъпни и в САЩ.

Вторият цялостен албум на групата, Face The Fear, излязъл през април 1998г окончателно утвърждава In Strict Confidence като една от значимите групи на европейската електро-уейв сцена в края на 90те. Някои от песните, които категорично си намират място в клубната сцена по това време са Industrial Love, Hidden Thoughts or Alles In Mir. Групата реагира на нарастващия интерес на публиката като без да губи време още през октомври същата година издава третия си албум Angels Anger Overkill, а през 1999г излиза двоен диск в ограничен тираж с ремикси на Industrial Love и Prediction. Сред артистите, направили ремикси на тези песни, се срещат имената на VNV Nation, Melotron и X marks the pedwalk.

Междувременно отношенията на ISC с лейбъла им се влошават след като между тях възникват спорове относно съществуващите споразумения за заплащане и след като тези недоразумения не са изгладени, групата се разделя с лейбъла през 1999г. Все пак годината не се оказва чак толкова лоша за изпълнителите, защото именно през 1999г In Strict Confidence изпълняват първите си концерти в САЩ, където пътуват заедно с групата Das Ich – дългогодишни приятели на членовете на ISC.

С началото на новия век и хилядолетие, групата поставя нов старт на своята дейност с първата продукция за 2000г Kiss Your Shadow. Този сингъл предхожда издадения по-късно същата година четвърти пълен албум на групата, Love Kills!, а като съпродуценти по албума работят Бруно Крам (Bruno Kramm) и Олаф Волшлагер (Olaf Wollschlaeger). С издаването на този пореден албум ISC оглавяват немската алтернативна класация DAC за първи път. Вторият сингъл от албума Zauberschloss се представя също толкова добре и се задържа в класацията дълго време.

През септември 2000г за промотиране на албума групата прави самостоятелно турне в Германия, което е изключително успешно.

Около този момент в работата на групата се забелязват някои доста интересни промени. Текстовете стават по-метафорични и неясни, за първи път в песните Love Will Never Be The Same и Kiss Your Shadow се използва женски глас – на вокалистката Надин Стелцер (Nadine Stelzer), а освен това групата почва да пише доста песни и на немски, освен обичайния си английски. Стилово музиката на групата също варира от разчупени парчета като Kiss Your Shadow до балади като Stern.

След 2001г един от основателите на проекта Штефан Феспер отново се присъединява към In Strict Confidence и започва да допринася, както с творчески идеи при създаването на следващите продукти на групата, така и с участие в изпълненията на живо като барабанист. През декември 2001 излиза макси сингълът The Truth Inside Of Me. По това време, след като са се разочаровали от работата си с още един лейбъл, ISC вземат нещата в свои ръце и създават лейбъла Minuswelt. Към същия лейбъл са записани Controlled Fusion и Stevedragon (солопроекти съответно на Денис Остерман и Стефан Феспер), а и по-популярни артисти като Melotron и Pzychobitch.

През 2002г излиза ЕР-то Herzattacke, в което попадат ремикси от Рони Мурингс (Ronny Moorings) от Clan of Xymox и Крис Питърсън (Chris Peterson) от Front Line Assembly и Delerium. Това ЕР окончателно затвърждава работата на Minuswelt и през юни 2002 е издаден следващ албум – Mistrust The Angels. Този албум продължава вече демонстрираната тенденция да се използват различни езици за текстовете на песните. В тази конкретно продукция влизат песни на френски, което добавя известна романтична нотка към музиката.

Популярност на групата все повече нараства и вече освен в алтернативните, те попадат и в официалните немски класации. Това поражда съмнения, че те може да почнат да правят компромиси със стила си, за да се задържат в мейнстрийм вълната, но по този въпрос на официалния си сайт групата коментира: “Какъв смисъл да се променяме и да се отказваме именно от музиката, която ни носи популярност в последните години. Това което правим ни харесва и изобщо не смятаме, че трябва да се съобразяваме с някакви тенденции. Вярваме обаче, че е нужно да се развиваме и еволюираме. Липсата на развитие означава смърт.

ISC решават да поверят избора на песен за втория сингъл от албума Mistrust The Angels на феновете си, като организират гласуване на своята интернет страницата. Така вотът определя това да е Engelsstaub.

В края на 2003г излиза следващ сингъл – Babylon, а в началото на 2004г и петият албум на групата Holy. За този албум към ISC се присъединяват двама вокалисти Анте Шулц (Antje Schulz) и Йон Джавлин (Ion Javelin). В началото на 2004г групата прави турне в Германия за представянето на Holy, а подгряващи изпълнители са Pzychobitch. При излизането на албума в САЩ артуърка на обложката е цензуриран, като някои магазини отказват да го продават, а в други той излиза без оригиналната си обложка. Въпреки това Holy се оказва най-популярния албум на групата в САЩ.

През 2005г In Strict Confidence работят заедно с Melotron по една песен класика на A-ha – The Sun Always Shines on TV като в резултат е издаден сингъл в ограничен тираж и колекционерска стойност.

Последният албум, който групата е издала до момента е Exile Paradise от 2006г, а по време на последвалото турне за представянето му, публиката, посетила шоуто има ексклузивната възможност да купи подготвеният специално за случая сингъл The Serpent’s Kiss.

Дискография

Албуми

Cryogenix (1996)
Face the Fear (1998)
Angels Anger Overkill (1998)
Love Kills! (2000)
Mistrust The Angels (2002)
Holy (2004)
Exile (2006)

Сингли и ЕР

Sound Attack (1992)
Hell Inside/Hell Outside(1994)
Dementia (1997)
Collapse(1997)
Industrial Love/Prediction (1998)
Kiss Your Shadow (2000)
Zauberschloss (2001)
The Truth Inside of Me (2001)
Herzattacke (2002)
Engelsstaub(2002)
Babylon (2003)
Seven Lives (2004)
The Sun Always Shines on TV (2005)
Where Sun & Moon Unite (2006)
The Serpent’s Kiss (2006)