Архив

Læther Strip

By  | 

Leæther Strip е датски музикален проект създаден от Клаус Ларсен (Claus Larsen) в началото на 1988г. Присъствието на проекта се усеща най-отчетливо в ЕВМ и индъстриъл жанра, а освен това се смята, че е оказал влияние на музиката към доста филми. Leæther Strip е един от най-ранните и получили най-голяма популярност музикални проекти на немския лейбъл Zoth Ommog, макар лейбълът вече да не функционира. От 2005г официалният лейбъл на проекта е белгийският Alfa Matrix, а извън Европа, продукцията им се разпространява от американските компании Cleopatra Records и Metropolis.

Според основателя Клаус Ларсен, Leæther Strip е винаги ще си остане единствено и само негов проект. Макар първите издадени записи под това име да датират от 1989г, в едно интервю от 1991г Ларсен казва, че началото на групата – доколкото това може да се нарече “група” – всъщност е поставено през 1984г с един ранен демо запис. По-късно, през 1995г този демозапис, заедно с още един от 1982г са издадени със заглавие G.A.W.M.U.S. Също през 1991г Ларсен създава още един музикален проект наречен Klute и отново остава единствен негов член.

С издаването на изключително успешния сингъл Japanese Bodies и последвалия го през 1990г дебютен албум The Pleasure of Penetration, Leæther Strip категорично налага присъствието си на музикалната сцена, за което помагат енергичният ритъм и агресивният електронен стил с изкривени вокали. Този тип обработка на вокалите постепено се превръща в запазена марка на проекта. Музиката на Ларсен е особено въздействаща, понеже към нея е добавена дълбочина, дължаща се на неговите текстове, които носят понякога емоционални, понякога политически послания.

Мнозина твърдят, че именно звука на Leæther Strip от началото на 90те е помогнал да се оформи в завършен вид това, което днес е познато като електро-индъстръл стила. Но през 1994г Ларсен драматично променя стила на музиката си като издава Serenade for the Dead – полу-синтезаторен полу-класически албум, създаден като сауднтрак към научно-фантастичен филм. Всичко издадено след това включва елементи на стила ЕВМ и според Ларсен може да се нарече “електро-симфоничен” жанр.

След издаването на сингъла Carry Me през 2000г Leæther Strip временно прекъсва работата си и дори официалната уеб страница на проекта, която винаги дотогава е съдържала богата информация за работата му, е вече неактивна. Завръщането на групата е предизвестено чрез ремикса, който Ларсен прави на песента Graograman на групата KiEw. В началото на ремикса компютърно генериран глас произнася фразата “Leæther Strip will return for more electronic mayhem” (“Leæther Strip ще се върнат за още електронен хаос.” – б.пр.) В интервю от 2005г Ларсен обяснява, че отсъствието от музикалната сцена между 2000г и 2005г се дължи на проблеми с лейбъла и някои лични причини.

През октомври 2005г Leæther Strip официално се завръща с издаването на ЕР-то Suicide Bombers. Освен това Ларсен стартира блог, чрез който да информира феновете за дейността си. Следва поредица издадени продукции, включително двойния диск After the Devastation и издадените през 2006г кратки продукции Walking on Volcanos и Fætish. Същата година в Myspace профила си, Ларсен предоставя свободен достъп до един ремикс на парчето си Frank Tovey taught me things. Ремиксът е свален над 10 000 пъти.

На 13 април 2007 Leæther Strip издава албума The Giant Minutes to the Dawn в няколко формата, включително специална серия с ограничен тираж, включваща първото DVD на проекта. Мнението на критиците е, че това е завръщане на истинския класически Leæther Strip стил. В последвало интервю за немското списание Uselinks, Ларсен говори за възможността поектът да се представи с изпълнения на живо. Неговото здраве не позволява твърде тежки натоварвания, но той твърди, че шоуто е осъществимо, стига феновете да са доволни да го видят просто да изъпълнавя музиката си застанал зад кийборд на сцената.

Във видео съобщение, споделено чрез YouTube, Клаус Ларсен обявява, че първият албум на Leaether Strip, The Pleasure Of Penetration, ще бъде ремастериран и преиздаден във вид на двоен диск. Издаването ще бъде озаглавено Retention n°1 и е планирано да излезе на 13 ноември 2007г – рожденият ден на Ларсен. Това издание слага началото на серия продукции, която ще включва преиздаването на целия каталог на проекта. Предвидено е всяко издание ще съдържа освен оригинална и ремастерирана версия на даден албум, също и втори диск с няколко подбрани и напълно преработени песни от въпросния албум. Преработките са на самия Ларсен и в тях са използвани най-съвременни технологии. Продуктите ще включват и някои редки издания.

Дискография

Албуми

The Pleasure of Penetration (1989)
Science for the Satanic Citizen (1990)
Penetrate the Satanic Citizen (1992)
Solitary Confinement (1992)
Underneath the Laughter (1993)
Fit for Flogging (1993)
Serenade for the Dead (1994)
Legacy of Hate and Lust (1995)
Double or Nothing (1995)
Getting Away With Murder (1995)
Best of Leæther Strip (1996)
The Rebirth of Agony (1996)
Yes, I’m Limited Vol. II (1996)
Retrospective (1997)
Self-Inflicted (1997)
Yes, I’m Limited Vol. III (1998)
Serenade for the Dead (re-mastered) (1999)
Satanic Reasons: The Very Best Of (2005)
After the Devastation (2005)
The Giant Minutes to the Dawn (2007)

Сингли и ЕР

Object V (1991)
Material (1991)
Yes, I’m Limited (1992)
Positive Depression (1994)
Anal Cabaret: A Tribute to Soft Cell (1997)
Carry Me (2000)
Suicide Bombers (2005)
Walking on Volcanos (2006)
Fætish (2006)