Архив

Diary Of Dreams

By  | 

Diary of Dreams е немска елекронна, готик и даркуейв група. Нейн водещ вокал и основател е Ейдриън Хейтс (Adrian Hates). Той именно продуцира повечето албуми на проекта сам с минимална помощ от други хора. Обикновено събира цяла група само когато е на турне.

При създаването си Diary of Dreams е по-скоро проект с тежък китарен стил и нищо не загатва бъдещото мащабно използване на синтезатори, които се оказват особено важни за първия реализиран албум.

Първоначално Ейдриън Хейтс учи класическа китара като започва на девет години и се обучава в продължение на дванадесет години. Ето защо върху музиката, която той създава в последствие, огромно влияние оказват класиците, с които е израснал – Моцарт, Вивалди и особено Бетовен, чиято Лунна соната Хейтс все още посочва като любима своя композиция. Още повече, че в ранните си години, той няма особен контакт със съвременната музика. Вероятно хармониите, които се срещат в композициите му и с времето се изчистват все повече, са резултата именно на това мащабно влияние, защото кой би могъл да е по-добър учител от тези велики майстори от миналото. Заради класическото образование на Ейдриън, китарите си остават от огромно значение за музиката на Diary of Dreams, макар хората често да се затрудняват да разпознаят звука им.

Освен това около петнадесетата си година Ейдриън заминава за САЩ, където остава да живее около година и половина. В това време всички деца в семейството, на което гостува вземат уроци по пиано и той се присъединява към тях, като така открива инструмента изиграл най-голяма роля за музикалното му развитие. След като се завръща в Германия той изгаря от желание да даде материален израз на идеите и чувствата си. Желанието да се изразява творчески, го събира с хората, с които той създава първата си група.

Това става през 1989г. Първоначално групата включва шестима души, които свирят на съвсем традиционни инструменти и не използват никакви кийборди, което предвид времето и спецификата на формацията е доста странен избор. Те използват китари, бас, барабани и вокали, а Ейдриън, поради това, че е най-умел с китарата се заема именно с ролята на китарист в групата и първоначално няма други функции. Макар според Хейтс музиката на Diary of Dreams да е анархична, още този ранен стадий от историята на проекта, показва, че Ейдриън е перфекционист, който винаги се стреми да достигне по-висша форма на изразяване.

Тези негови качества са изразени особено отчетливо в решението му групата да не свири кавъри изобщо. Младата формация изпълнява само собствени композиции като в началото на съществуването си тя сменя доста имена, с които се представя пред публика.

Една от тези песни е китарно парче, което Ейдриън композира съвсем сам, наречено Tagebuch der Träume. Според самия Хейтс, композицията е предвидена да се изпълнява само с китара и без вокали, а заглавието винаги му е звучало като фраза натоварена с много по-дълбок смисъл, отколкото е присъщ на обикновено заглавие на песен. Ето защо той превежда израза на английски и начинът, по който той звучи затвърждава убеждението му, че в рамките на една такава фраза има много “простор за действие”. Затова Ейдриън я приема като име под което да издава музиката си. По това време той вече има написани няколко собствени песни. Що се отнася до работата на музикантите в групата като цяло, оценката на Хейтс е, че макар желанието им да е било да правят нещо ново и невиждано, в действителност са звучали като училищна банда. Когато Ейдриън представя на останалите членове на групата своите музикални идеи и посоката, в която той смята, че трябва да се развиват, те не ги приемат особено радушно, тъй като повечето от тях са повлияни предимно от традиционния рок.

Така момчетата решават, че развитието на интересите им не съвпада и не им позволява да продължат да работят заедно. Поради това те се разделят. С Ейдриън остава съмо Алистър Крейн, който съпътства Хейтс в соло кариерата му като приятел и като китарист за проекта Diary of Dreams и който остава с него дълги години след това.

Дискография

Албуми

Cholymelan (1994)
End of Flowers (1996)
Bird Without Wings (1997)
Psychoma? (1998)
Moments of Bloom (1999)
One of 18 Angels (2000)
Freak Perfume (2002)
Dream Collector (2003)
Nigredo (2004)
Alive (Live Album) (2005)
Nekrolog 43 (2007)

Сингли и ЕР

O’ Brother Sleep (2001)
Amok (2002)
Panik Manifesto, EP (2002)
Giftraum (2004)
Menschfeind, EP (2005)
The Plague (2007)