Архив

The Sounds

By  | 

The Sounds са шведска ню уейв група от Хелзингборг, основана през 1999г. В състава й влизат Миа Иварсон (Maja Ivarsson) – вокали, Феликс Родригез (Felix Rodriguez) – китара, Йохан Бенгтсон (Johan Bengtsson) – бас, Йеспер Андерберг (Jesper Anderberg) – синтезатори и Фредрик Нилсон (Fredrik Nilsson) – ударни. Техният музикален стил основно е ню уейв, но с пънк и електро-поп влияния. За обработката на повечето песни активно се използват синтезатори, а Миа Иварсон осигурява нахъсани водещи вокали.

Групата е сформирана, когато Феликс Родригез и Йохан Бенгтсон – приятели от детинство – решават да си създадат група в училище и включват Фредрик Нилсон като барабанист. Тримата канят Миа Иварсон да се присъедини като водеща вокалистка към групата. Преди това нейните музикални занимания включват класическа флейта. С последния си член групата се сдобива, когато случайно попадат на него по време на фестивала Hultsfred. Няколко месеца по-късно, по време на пътуване до Лондон, петимата избират и името на групата си.

В последните три години, където и да се появява информация за The Sounds, в нея неизменно се споменава как музикантите от малкото градче Хелзингборг превземат всяка попаднала им сцена така, сякаш се чувстват най-великата банда в света. По този повод, самата Миа коментира: “Просто не се удържам на сцената. И не само аз, цялата група – това което виждате не е шоу, ние така си се чувстваме и държим по принцип.”

Първият албум на групата Living in America, записан в Стокхолм, излиза през 2002г, когато членовете й току що са завършили гимназия. Албумът е изключително добре приет в родната им Швеция, където дори им печели няколко награди за дебютираща група. Освен това изявите на The Sounds в САЩ, които включват над 300 дати след излизането на албума, ги утвърждават и като група, която е задължително да се гледа на живо. Освен че попадат в почти всяко вечерно ТВ шоу и за тях излизат множество публикации в националната американска преса (включително и в New York Times Sunday Magazine!), The Sounds изненадващо си печелят и почитатели и сред знаменитостите, като например Дейв Грол (Dave Grohl) и Куентин Тарантино (Quentin Tarantino).

Вторият албум на The Sounds, записан в Studio 880 в Оукланд, Калифорния, представлява дори още по-силна смесица от присъщия на групата пънк звук и тяхната поп нагласа. “Мозъчният тръст”, в чиито ръце е поверена продукцията, включва продуцента Джеф Салцман (Jeff Saltzman), сред чиито предишни проекти е Hot Fuss на The Killers, а също и допълнителен принос от Джеймс Иха (James Iha) – Smashing Pumpkins, A Perfect Circle и Адам Шлезингер (Adam Schlesinger) – Fountains of Wayne, Ivy. Със смесването се заема Пол Колдъри (Paul Q. Kolderie) – Radiohead, Pixies, Hole. Заглавието на албума е Dying to Say This to You и той представлява по-задълбочена и многопластова версия на вече установения с първия албум звук.

От ярката рок агресивност на първата песен, която е издадена и като първи сингъл – Song With a Mission, през пънк парчето Tony the Beat, до типичния ню уейв химн Painted by Numbers и сърцераздирателната пиано балада Night After Night, албумът демонстрира широко разнообразие от стилове, което вероятно се дължи на различния подход, на хората работили по продукцията.

Според Феликс Родригез, техният метод на работа при записване на двата албума е бил различен. При първия преди песните да са записани, групата репетира тяхното изпълнение. За втория обаче веднага след като по-голямата част от новия материал е написана, групата се заема със записи в студио. Новата им музикална продукция е и чувствително по-усложнена. Самите членове на групата признават, че при написване на първия албум всички са били доста млади и неопитни и са се стремели към енергични завладяващи мелодии и текстове. За втория обаче те са постигнали доста по-тъмен и дълбок звук, макар предишната лекота все още да се усеща в някои парчета.

През 2006г групата участва в турнето Warped в САЩ, а през септември и октомври продължават турнето си с концерти в Европа заедно с Panic! at the Disco. Като цяло концертите им през 2006г са около 200 и повечето от тях се състоят в САЩ. В началото на октомври 2007г групата приключи успешно и третото си световно турне в Западна Европа и Австралия.

Дискография

Албуми

Living In America (2002)
Dying To Say This To You (2006)

Сингли

Hit Me!/Fire (2002)
Living In America (2002)
Seven Days A Week (2003)
Dance With Me (2003)
Rock’n Roll (2003)
Song With A Mission (2006)
Tony The Beat (2006)
Painted By Numbers (2006)