Архив

T.O.Y.

By  | 

Може да се каже, че електропоп музиката уверено се превръща в “Следващото голямо нещо” на музикалната сцена. Все повече групи, чиято работа е в този жанр успяват да пробият и да привлекат вниманието на публиката наред с мейнстрийм поп изпълнителите. При това всеки подобен успех отваря вратите за други, по-малко известни проекти, работещи в същия жанр. T.O.Y. са една такава група, която се възползва от тази тенденция с пълна сила.

T.O.Y. са немска фючърпоп/синтпоп група. Основатели на групата са Фолкер Луц (Volker Lutz) – вокали, програмиране и продуциране и Торстен Бренда (Thorsten Brenda), а Оливър Таранчевски (Oliver Taranczewski) – текстове, кийборди, се присъединява по-късно. В момента Луц и Таранчевски са двамата членове на тази група и, както мнозина музиканти работещи в този жанр са вдъхновени да се занимават с тази музика от изпълнители като Depeche Mode, Front 242, Invisible Limits и др.

Музиката на проекта варира от меланхолични инструментали до енергичен синтпоп. Преди да съществува в този вид, групата е известна с името Evil’s toy. През 2000г. обаче проектът чувствително променя имиджа и музикални си стил и, за да се подчертае тази промяна е избрано и ново име. То е съкращение от израза Trademark of Youth (Отличителен знак на младостта – б.пр.). Скоро след това преобразуване, през 2001г, групата издава първия си албум като T.O.Y., наречен Space Radio. Албумът разкрива свежият енергичен стил, който групата си е избрала и ги утвърждава на музикалната сцена.

Освен работата по своята продукция, T.O.Y. продуцират и ремкси за доста свои колеги като Apoptygma Berzerk, In Strict Confidence, De/Vision и !Bang Elektronika. През 2004г компютърният гигант Konami използва специален ремикс, направен от T.O.Y. за една от своите електронни игри.

Често работата по такива ремикси се оказа по-ползотворна от очакваното. Например при продуцирането на ремикса на Drifting Sideways на De/Vision, е написана песента The sky is the limit. Щефан Кет (Steffen Keth) се съгласява да изпълни вокалите за тази песен и тя може да бъде открита във втория албум на групата White lights. Всъщност след тяхното общо турне от 2001г, De/Vision и T.O.Y. имат възможност да си сътрудничат по доста музикални проекти.

Що се отнася до втория албум, Фолкер Луц и Оливър Таранчевски вече са доказали, че знаят много добре как да създават завладяваща поп музика и White Lights отново го доказва. Той съдържа най-новата им продукция в тази област. Fly away например е съвременна ритмична песен в типичния T.O.Y. стил, която феновете вероятно ще оприличат на звука на предходния албум Space radio. По същия начин тя представя почти приказната и изключително позитивна идея за “две души”, докато заглавната песен White Lights е мелодична и доста емоционална поп балада. Разбира се, не липсват и типичните денс парчета, като доста забързаната, напомняща състояние на транс Another Lovesong. Освен това групата поднася и привидно подвеждащи брейкбийт парчета като Inner cinema и инструментала The liquid circle. В продукцията присъства и ретро звучащата Long-distance ride, в която се усеща доста от звука на 80те в комбинация с модерни елементи. Както става ясно албумът е доста разнообазен и утвърждава T.O.Y. като създатели на великолепен синтпоп.

След като известно време се носят неоправдани слухове за раздяла на двамата музиканти и прекратяване работата на дуета, става ясно, че те всъщност работят по нови песни. Повечето от тях са все оше незавършени, други само бегло нахвърлени идеи, които включват вокали или са замислени като инструметали, но всички представляват типичната музика, която феновете очакват да чуят в следващата продукция на T.O.Y.

Дискография

Албуми

Space Radio (2001)
White Lights (2003)
Fairytale (2004)