Архив

Alien Sex Fiend

By  | 

Alien Sex Fiend е британска готик рок група, чиито първи изяви са в лондонския Batcave клуб през 1982г. Мрачният електронен и индъстриъл звук, маниакалните вокали и богатите семпли на групата бързо им печелят популярност сред почитателите на този жанр. В обемната дискография, натрупана през годините се срещат доста стилови вариации, като е ясно, че групата лесно превключва от тежък индъстриъл към по-експериментален амбиънт звук.

Двамата основатели и единствени постоянни членове на групата са Ник Фийнд (Nik Fiend) и съпругата му известна само като Г-жа Фийнд (Mrs. Fiend), към които през годините се присъединявват различни съмишленици и сътрудници. Според собствените им думи: “Дарвин би се гордял с Alien Sex Fiend. Това е един изключително процъфтяващ музикален организъм, който 25 години успешно избягва опитите да бъде класифициран или вкаран в някакво точно определение”. Действително, способността им да избягват, заобикалят или директно нарушават нормите са един от факторите, които поддържа интереса към групата.

Сборни записи от първоначалните изяви на Alien Sex Fiend в клуб Batcave са издадени повече от десет години по-късно в албума The Legendary Batcave Tapes. Групата приема, че това е бил техният формиращ етап, като в последствие те правят доста, за да разчупят незабавно формиралото се мнение за техния стил.

Първата официално издадена продукция на групата е албумът Who’s Been Sleeping In My Brain? от 1983г и превърналият се в класика сингъл от този албум Ignore The Machine. Още следващата година се появява вторият, приковаващ вниманието с разяждащия си звук албум Acid Bath, който задълбочава и развива емоционално наситената музикална продукция на групата и подготвя почвата за по-изчистения и мрачен Maximum Security от 1985г.

Без да си дава дори миг почивка и като продължава да развива и осъществява творческия си потенциал, групата продължава да издава по един албум всяка година. През 1986г излиза чудовищно експерименталният It -The Album, с който Alien Sex Fiend демонстрират забележителни нови идеи… или все по-задълбочаващо се безумие. През 1987г албумите са дори два, след което се появява компилация с най-внушителните и определящи облика на групата сингли.

Богатата студийна продукция на групата е подкрепена с внушително-ярки изяви на живо, които се стремят да наподобяват пищните концерти, поднасяни на публиката от Иги Поп (Iggy Pop) и Дейвид Боуи (David Bowie). Тази активност и отдаденост осигурява на Alien Sex Fiend фанатично фен общество, както и възможността да подгряват Алис Купър (Alice Cooper) по време на неговото турне Nightmare Returns. На сцената творческата енергия (която мнозина оприличават на чиста лудост) на Ник Фийнд се развихря с пълна сила. Изявите на групата не са просто концерти, те напомнят гротескни кабаретни представления, чийто тартор неизменно е Ник. Дизайнът на сцената и целия реквизит, използван за концертите също е негово дело. Концертните изяви на групата през годините са документирани и издадени в четири безкомпромисни албума с изпълнения на живо.

Кипящ от енергия и желание да се изяви по всеки възможен начин, Ник Фийнд не се ограничава само в музикалните си търсения. Неговият сардоничен, вдъхновен от Салвадор Дали стил, е демонстриран и с помощта на изобразителното изкуство и представен в множество изложби по целия свят. Ник също се занимава лично и с оформянето на външния вид на всички издадени музикални продукти на групата.

Що се отася до видеоклипове, Alien Sex Fiend успяват да завъртят клипа на песента си Now I’m Feeling Zombiefied по МТV, а за друг един клип – Magic – групата използва специален екип, който да осигури ефекти присъщи за филм на ужасите. В крайна сметка, видеоколекцията на групата е издадена в няколко продукции, включително в DVD формат.

Освен всичко друго на семейство Фийнд им остава време и енергия да създадат и свое собствено списание Alien World News, чиито броеве се считат колекционерска рядкост от почитателите на групата. С все по-масовото разпространение на интернет този тип енергия е пренасочена към разработване и постоянно развитие на личната уеб страница на ASF, като групата максимално пълно се възползва и от възможността за онлайн общуване с феновете.

През 1994г ASF се заемат с доста уникалната задача да създадат пълен саундтрак към една компютърна игра – Inferno-The Odyssey Continues. Въпреки специфичното предназначение на тази продукция за целите на играта, тя все пак е издадена и като отделен албум на групата, представящ неустоима комбинация от човек и машина, забавление и страх. По същото време лейбълът Anagram Records издава колекция със синглите на групата простиращи се в над десетгодишен период.

В желанието си да постигнат максимална свобода и да премахнат всички възможни ограничения за доста противоречивата си работа, през 1996г Alien Sex Fiend основават свой собствен лейбъл, наречен 13th Moon Records.

Типичната за групата склонност да изненадва и шокира съпътсва цялото им творечство и следващият им албум – Nocturnal Emissions от 1997г – не прави изключение. Звукът на албума е футуристичен и експериментален, а негов най-ярък предтавител е разбиващият първи сингъл Evolution. По същото време Ник Фийнд прави опит да се изявява като DJ и издава резултатите от този опит под заглавие Fiend At The Controls. Този тип работа кара групата да се върне назад и да прегледа част от материалите изоставени из архивите им и да им даде нов живот в рамките на внушителния проект Fiend At The Controls Volume 1 & 2.

След известно затишие, прекъснато от преиздаването на Nocturnal Emissions през 2000, излиза албумът от 2004г Information Overload. Музиката на тази продукция, рожба на новото хилядолетие, е по-твърда, по-оголена и яростна, а синтетичните елементи, които я изграждат безкомпромисни. В центрофугата на нейния енергичен звук са вплетени наситени китарни изпълнения, особено забележителни в песента Motherfucker Burn.

Към настоящия момент групата все още продължава бясното си музикално развитие, като неделимото ядро на семейство Фийнд някак успява да привлече винаги най-подходящите сътрудници или съучастници, с които да продължи творческите си търсения в нови, неизследвани, криещи обещания и заплахи области.

Дискография

Албуми

Who’s Been Sleeping in My Brain? (1983)
Acid Bath (1984)
Maximum Security (1985)
It – The Album (1986)
The First Alien Sex Fiend Compact Disc (1986)
Here Cum Germs (1987)
The Impossible Mission Mini-LP (1987)
Another Planet (1988)
Curse (1990)
Open Head Surgery (1992)
The Legendary Batcave Tapes (1993)
Inferno (1994)
Nocturnal Emissions (1997)
Nocturnal Emissions (Special Edition) (2000)
Information Overload (2004)

Сингли

Ignore the Machine (1983)
Lips Can’t Go (1983)
Dead and Buried (1984)
E.S.T. (Trip to the Moon) (1984)
R.I.P. (Blue Crumb Truck) (1984)
I’m Doing Time in a Maximum Security Twilight Home (1985)
Ignore the Machine (Re-issue) (1985)
Ignore the Machine Electrode Mix (1985)
I Walk the Line (1986)
Smells Like… (1986)
Here Cum Germs (1987)
Hurricane Fighter Plane (1987)
Stuff the Turkey (1987)
The Impossible Mission (1987)
Batman Theme (released as Dynamic Duo) (1988)
Bun Ho! (1988)
Haunted House (1989)
Box Set of 5 Singles (1990)
Now I’m Feeling Zombified (1990)
Magic (1992)
Inferno – The Youth Mixes (1994)
Inferno – The Mixes (1995)
Evolution 12″ (1996)
Evolution CD (1996)
Evolution Remixes 12″ (1996)
On a Mission Remixes 12″ (1997)
Tarot Mixes 12″ (1998)