Архив

Diorama

By  | 

Музикалният проект Diorama е създаден през 1996г от Торбен Венд (Torben Wendt). Стилът на проекта често се определя като даркуейв, синтпоп или фючър поп, но е доста трудно групата да бъде поставена в дадена жанрова рамка. Музиката им е свежа и оригинална и варира от мелодии с енергичен мощен ритъм до меланхолични балади, като всички те са белязани с уникалните изразни методи на проекта.

Торбен е основен автор на текстовете на групата. Текстовете които той пише обхващат множество теми, отнасящи се не само до вътрешния интимен свят на автора, но са свързани и със заобикалящото го ежедневие, което го вълнува и провокира. Думите са по-скоро мрачни, в стила на Кафка и често са доста двусмислени. Сред отличителните черти на творчеството на този проект са именно игрите с думи и остроумните находчиви метафори.

Талантът на Торбен бързо е забелязан от Ейдриън Хейтс (Adrian Hates) от Diary of Dreams и с негова помощ, както и с подкрепата на Райнер Асман (Rainer Assmann) работил с DAF и Fad Gadget, дебютният албум на Diorama, Pale, става реалност. Албумът е отлично приет не само от критиката, но и от публиката.

През 2000г към Торбен се присъединява приятелят му Феликс Марк (Felix Marc), който поема ролята на кийбордист, съпродуцент и поддържащ вокал. През април следващата година излиза вторият албум на проекта Her Liquid Arms. Албумът запазва вече познатата от първата издадена продукция атмосфера изградена от групата, като при това я развива в посока на по-енергичен ритъм и по-отчетлив електронен звук. Една от песните във този втори албум – Advance – се превръща в масов клубен хит и става показателна за нарастващата популярност на групата.

Вторият студиен албум на групата е последван от изцяло клубно ориентирания сингъл Device, излязъл също през 2001г.

Следващата година отбелязва още едно обновление в състава на проекта – към Торбен и Феликс се присъединява басистът Бернард Ле Сиге (Bernard Le Sigue) и тримата заедно работят по третия албум на Diorama. Албумът наречен The Art Of Creating Confusing Spirits излиза през октомври 2002г и предлага на публиката нов по-богат звук. В края на същата година – през ноември и декември, Diorama се присъединяват към турнето на Diary of Dreams.

Следва доста продължително прекъсване в работата на групата. През 2003г към Diorama се присъединява още един нов член – китаристът Саш Фидлър (Sash Fiddler), а дългоочакваният им четвърти албум е реализиран през април 2005г. За представянето на този албум, групата свири заедно с VNV Nation на тяхното турне Formation.

Като компенсация на дългото отсъствие, в края на 2005г Diorama издава още две продукции. През октомври е преиздаден дебютният им албум, допълнен с три нови песни (Don’t be there, You and Ice и Crop of Illusions) и едновременно с него излиза компилация с нови версии на по-стари песни на групата, ремикси, както и няколко неиздавани дотогава парчета. По същото време групата се отправя и на първото си самостоятелно турне, което се състои в Германия.

В края на 2006г Бернард напуска групата, но това не прекъсва нейния творчески ентусиазъм. В началото на 2007г излиза нов сингъл Synthesize Me, който се явява нещо като предвестник за следващия албум, издаден 4 седмици по-късно. Основната идея, предадена с петия албум на Diorama, A Different Life, е да се разкритикува едно общество, което според музикантите се подчинява на система измамни изкуствено наложени ценности.

Дискография

Албуми

Pale (1999)
Her Liquid Arms (2001)
The Art Of Creating Confusing Spirits (2003)
Amaroid (2005)
Re-Pale (2005)
Pale (re-release) (2005)
A Different Life (2007)

Сингли

Device (2001)
Synthesize me (2007)