Архив

Colony 5

By  | 

Colony 5 шведска фючърпоп/синтпоп група, създадена през 1999г от П-О Свенсон (P-O Svensson) и Магнус Лофтдал (Magnus Löfdahl). В началото двамата се занимават с този музикален проект по-скоро като хоби, а не като сериозно музикално начинание и музиката, която правят съответно е по-лека. С времето, с натрупания опит и под влияние на различните членове, които се присъединяват или напускат проекта, музикалния стил се изменя, като става по-забързан и тежък.

Следващата година след създаването си Colony 5 успяват да включат една своя песен – Liquid Love – в две компилации и това става първата им официално издадена продукция.

В началото на 2001 към С5 се присъединява нов член – Йохан Нилсон (Johan Nilsson), а групата като цяло почва да гледа на музикалните си занимания доста по-сериозно. Като решават да потърсят нови възможности за изява и популяризиране на работата си, същата година момчетата от С5 участват с изпълнение на живо в конкурс, наречен Quest for Fame. В конкурса вземат участие доста шведски синтпоп групи, чиято работа все още е на етап демозаписи. Colony 5 остават на второ място веднага след Michigan.

През юли същата година още една песен на групата, Stay young, влиза в компилация издадена от Memento Materia, а скоро след това групата почва да работи по първото си самостоятелно ЕР, въпреки че по същото време Лофтдал напуска С5 .

През 2002г едноименното ЕР Colony 5 е завършено и издадено, а скоро след това се появява и първия пълен албум на групата, наречен Lifeline. Тази година се оказва особено продуктивна за С5. През лятото те издават следващ сингъл, Follow Your Heart, който включва и три нови песни. Междувременно към групата се е присъединил нов член – Магнус Калнинс (Magnus Kalnins).

През 2003г Colony 5 си спечелват номинация за най-добър дебют на Скандинавските награди за алтернативна музкиа след като издават пореден сингъл – Black – и втори албум – Structures. Към Black е заснет и видеоклип, който доста дълго се върти по Onyx.tv

Същата година популярността на групата започва да расте. Те участват в множество фестивали като Arvikafestivalen, Wave Gotik Treffen и M’era Luna, а освен това все по-често привличат вниманието на различни специализирани телевизионни програми.

Към края на годината групата решава да си даде известна почивка, като за съжаление един от членовете й, Йохан, напуска състава на групата. Останалите двама музиканти П-О Свенон и Магнус Калнинс решават да запазят името на проекта и да продължата работата си като Colony 5.

Все пак тази промяна води до там, че през 2004г групата не е особено активна що се отнася до издадена продукция. Тази година се появява единствено сингълът Colonisation. Първоначалната идея е сингълът да бъде издаден с двойна А-страна Fate/Accelerate, а песента Science да бъде оставена като Б-страна, но в крайна сметка, но този замисъл не се осъщесвява.

Отново през 2004г групата активно се занимава с концертни изяви като посещава страни като Русия и Мексико. Все пак, музикантите се стараят концертният живот да не им попречи да работят по следващата си продукция.

Резулатът от тази работа става видим в началото на 2005г, когато излиза сингълът Plastic World, последван от албума FIXED. Албумът е особено танцувален, мелодичен и емоционален и като цяло следва вече установената от групата музикална рамка. Към Plastic World е заснет и видеоклип.

През 2006г новата продукция на Colony 5 им носи номинация за най-добра група и най-добра песен (за Plastic World) на Скандинавските награди за алтернативна музика и този път, те печелят.

Дискография

Албуми

Lifeline (2001)
Structures (2003)
Colonisation (2004)
FIXED (2005)
ReFixed (2005)

Сингли и EP

Colony5 (2001)
Follow Your Heart (2002)
Black – Single (2003)
Plastic World (2005)