Архив

Informatik

By  | 

Проектът Informatik е създаден през 1993г в Бостън. Негови основатели са Da5id Din и Матю Крофут (Matthew Crofoot), които веднага започват работа по първия си албум като дует. Работата име е завършена през 1995г. Албумът се нарича Direct Memory Access и двамата музиканти го издават на собствени разноски чрез вече несъществуващия лейбъл SINless Records. Представеният материал незабавно привлича интереса на Metropolis Records. След като дуото подписва с този лейбъл, дебютният албум е преиздаден следващата година (1996г), а втората версия включва и две допълнителни нови песни. Направен е и клип за клубния хит At Your Command. Преиздаден по този начин, албумът се налага на денс сцената и студентските радиостанции го въртят из цялата страна.

След като постигат успех и популярност още с първата си продукция, двамата членове на Informatik решават да потърсят реализация и изява и в различни други посоки. Затова за известно време те се занимават със свои странични проекти. По-конкретно Матю слага началото на техно проектът LogiQ и през 1997г дори издава албумът Big On Mars. Солопроектът на Da5id се нарича Din_fiv и също реализира своя продукция – дискът Infinity от 1996г.

Informatik подновяват работат си като дуо през 1998г, когато излиза следващият им албум Syntax. Две от песните в албума – Entropy и Watching You Watching Me покоряват клубната сцена и стават истински денс хитове.

Работата по музиката на Informatik върви паралелно със солопроектите на музикантите и след Syntax Da5id отново обръща внимание на Din_fiv. Следващата продукция издадена под това име излиза през 2000г. Става въпрос за Escape to Reality, който е отлично приет. Da5id се ангажира допълнително с този проект, като тръгва на турне с продукцията на Din_fiv. Турнето е съвместно с Haujobb и Velvet Acid Christ, с които споделят общ лейбъл.

По време на изпълненията на живо, към Din_fiv като кийбордист се присъединява Тайлър Нюман (Tyler Newman) – движещата сила на Battery Cage. В процеса на работа двамата установяват, че работят много добре заедно. Ето защо, дори след като Матю решава да се раздели с проекта, за да се концентрира върху други свои ангажименти, Informatik си остава дует, но вече между Da5id и Тайлър.

Двамата започват работа по следващия албум на Informatik след Syntax и през 2002г усилият им виждат бял свят под формата на диска Nymphomatik. Албумът комбинира елементи и влияния от транс, ЕВМ и синтпоп, а текстовете му се занимават с мрачната страна на човешката сексуалност. Крайният резултат е продукт, който не оставя слушателя безучастен и завладява денс сцената. Песните от този албум, които най-често се срещат в сетовете на DJте са Flesh Menagerie и A Matter of Time. В крайна сметка те се сдобиват със статут на истински клубни хитове.

Следавщият продукт на Informatik става реалност без този път музикантите да се разсейват с работа по други проекти. Прима се, че Re:vision е ремикс албум, но концептуално той е по-сложен. В дейстиветелност албумът представлява смесица от съвсем нови песни, ремикси на вече издадени парчета и преработка на част от материала от Direct Memory Access и Syntax.

Музиката на Re:vision отново съдържа транс мелодиите и ритмите на Тайлър и прецизното програмиране и продуциране на Da5id, а като цяло работата им показва музиката на проекта в нова светлина и под малко по-различен ъгъл. Освен това песните са доста разнообразни. Например The World Belongs To Us кипи от едва сдържана енергия, а от друга страна At Your Command (Abdication Re:vision) с доста по даркуейв звученето си оставя по-интимно и емоционално впечатление. Обликът на албума е завършен с ремикси на вече познати песни на Informatik, направени от утвърдени имена на музикалната сцена в този жанр като Assemblage 23 и Vogt.

Албуми

1995 Direct Memory Access
1997 Direct Memory Access v2.0
1998 Syntax
2002 Nymphomatik
2004 Re:Vision