Архив

Absurd Minds

By  | 

Absurd Minds са немска електронна и ЕВМ група. Началото на групата е поставено през 1995г от вокалиста и автор на музиката Щефан Гросман (Stefan Grossmann) и програмиста Тило Ладвиг (Tilo Ladwig). В музикално отношение двамата с повлияни от ЕВМ стила от началото на 90те. Що се отнася до текстовете им, въпреки че героите на техните песни са измислени, все пак идеите които музикантите предават са част от проблемите, които реално ги вълнуват в ежедневието им, макар да има възможност те да се интерпретират по различни начини.

В периода 1995г – 1999г Absurd Minds работят усърдно за развитието си като група и за популяризиране на работата си. Като израз на усилията си издават три отделни диска. Дисковете са издадени в ограничен тираж, защото дуото ги реализира за своя сметка и на свой собствен риск, но се превръщат в добра основа за бъдещето им като група.

През 1999г групата се появява за първи път на сцена. Изявата се състои в Дрезден в клуб Bunker. В резултат на това участие Absurd Minds се свързват с Music Cooperation, които се заемат с мениджмънта на групата. Същата година двамата музиканти подписват и договор с лейбъла Scanner, като от този момент нататък лейбълът и музикантите си сътрудничат изключително активно.

В същия период Absurd Minds си осигуряват и участие на Electromania II в Лайпциг.

Усърдната работа на Щефан и Тило е възнаградена, когато в началото на 2000 е реализиран първият им сингъл Brainwashed. Няколко месеца по-късно излиза и първият им официално издаден албум Deception и появата му предизвиква сериозно вълнение на електронната музикална сцена. Същата година на Absurd Minds е поверено откриващото участие на Electromania III, част от фестивала Wave Gotik Treffen в Лайпциг. Следват и други изяви, сред които фестивалът Nostromo в Горлиц.

През декември 2000г излиза вторият албум на групата, Come Alive, и по същото време, за да докажат, че дебютният им албум не е бил случаен успех, двамата влизат в студио за да почнат работа по следващата си продукция. За работата по втория албум към двамата се присъединява като постоянен член на групата Тимо Фишер (Timo Fischer). Преди това, той е участвал в изпълненията на живо на Absurd Minds.

Няколко месеца по-късно албумът Damn the Line е завършен за радост на всички фенове, които стават все по-многобройни и по-ентусиазирани. Именно с цел разширяване контакта с публиката, Absurd Minds засилват участията си на живо след издаването на втория албум. Те правят концерти в Швейцария, Белгия, Дания и , разбира се, Германия. Някои от местата, където се състоят техни концерти са клубове като Markthalle в Хамбург, Die Insel в Берлин, Musikbunker в Аахен. Освен това групата отново взема участие в един от най-големите даркуейв-готик-електро фестивали в Европа – Wave Gotik Treffen. Като връх на търнето им от 2002г Absurd Minds имат участие във фестивал в Южна Америка и по-точно в Сао Паоло, Бразилия. При това, групата е титуляр на събитието.

През 2003г музикантите от Absurd Minds са заети предимно с работата си по третия им албум, но намират време и за няколко концертни изяви. Те свирят на Eurorock фестивала в Белгия и правят концерти в Швеция, Чехия и Австрия.

The Focus, третият албум на проекта, излиза през октомври 2003г в два варианта. Освен стандартния диск е издаден и двоен диск в ограничен тираж от 2000 бройки. Излизането на албума се предхожда от сингъла Masterbuilder, който достига второ място в немската класация за алтернативна музика DAC. Втория сингъл от същия албум е също изключително успешен и се изкачва до четвърто място. Групата отдава следващата година, 2004г, на изпълненията си на живо, а участието на фестивала Wave Gotik Treffen вече става традиционно за тях.

Четвъртият студиен албум на Absurd Minds излиза през ноември 2004г и достига до трето място в DAC, като се нарежда веднага след Depeche Mode. Албумът излиза и във вариант на двоен диск, който включва бонус диска PhaenomenoN, включващ пет допълнителни микса.

Дискография

Албуми

Deception (2000)
Damn The Lie (2001)
Damn The Lie (Limited Edition Bonus Disc) (2001)
The Focus (2003)
The Focus (Limited Edition Bonus Disc) (2003)
Revived (Remix Album) (2005)
Noumenon (2006)
Noumenon (Limited Edition Bonus Disc) (2006)

Сингли

Brainwash (2000)
Come Alive (2000)
Master Builder (2002)
Herzlos (2004)