Архив

Beborn Beton

By  | 

Електропоп триото Beborn Beton е създадено в Германия през 1989г от дългогодишните приятели и музикални ентусиасти Щефан Тилман (Stefan Tillmann) – клавишни, ударни и Михаел Вагнер (Michael Wagner) – клавишни. Скоро след като двамата започват съвместната си работа, те решават, че музикалният им проект не е пълноценен без водещ вокал. Почти незабавно тази роля е поверена на техен бивш съученик Щефан Нетшио (Stefan Netschio). С това съставът на групата добива окончателния си облик, който не се изменя повече.

Относно името си групата твърди, че думата Beborn няма никакво значение, а Beton е немската дума за цимент. Според триото, това е свързано с градския пейзаж, сред който те са израснали и са се формирали като личности и творци.

След като така подготовката е завършена, групата е готова да даде израз на музикалните си търсения. И тримата са повлияни най-силно от синтпоп групите на 80те, с които са израснали, а целта им относно собствената им продукция е да разширят, обогатят и модернизират звука на своите герои.

Въпреки усилената работа минават четири години преди първият албум на групата да види бял свят. През 1993г излиза дебютният Tybalt. Всъщност този албум е компилация на всичко най-добро написано от Beborn Beton през първите няколко години от съществуването им преди да имат официално издадена продукция. Вторият албум става факт през 1995г. Наречен е Concrete Ground и е отлично приет. Новата продукция потвърждава репутацията, която тримата вече са си спечелили като майстори на синтпоп жанра и автори на остроумни песни.

През 1996г групата сменя лейбъла си и се присъединява към Strange Ways, като така попада в сродната среда на още доста синтпоп изпълнителни, работещи с този лейбъл.

Истинският пробив за триото идва с третия им албум Nightfall, излязъл през 1996г. Албумът е продуциран от Хосе Алварез (José Alvarez) – известен още с работата си по продукции на Wolfsheim и De/Vision. Албумът е истинска колекция от забележителни електро-поп парчета, като сред тях особено се отличава клубният хит Im Innern Einer Frau. И до момента този диск си остава една от най-популярните и добре приети продукции на групата не само в Европа, но и в САЩ.

За щастие следващият излязъл албум (Truth от 1997г) повтаря успеха на предшественика си и попада в редица европейски и американки радио и клубни класации. Песента, която се отличава от Truth, е сингълът Another World, който става задължителен за европейската и американска клубна сцена в онзи момент. Следва го пореден албум – Fake, излязъл през 1999г.

Следващата продукция на групата е насочена изключително към популяризирането й пред американската публика, за която е издадена компилацията Tales From Another World през 2002г. Тя излиза в два диска, като вторият съдържа ремикси на песни на Beborn Beton, направени от техни колеги като Camouflage, Apoptygma Berzerk и Covenant. През пролетта на същата година Beborn Beton правят турне в САЩ заедно с Apoptygma Berzerk.

Beborn Beton се считат за истински пионери в своя жанр и една от най-добрите групи, които са се появявали на немската музикална сцена изобщо.

Дискография

Албуми

Tybalt (1993)
Concrete Ground (1994)
Nightfall (1996)
Tybalt – Re-Release (1997)
Truth (1997)
Concrete Ground – Re-Release (1998)
Fake (1999)
Rückkehr Zum Eisplaneten (2000)
Tales From Another World (2002)

Сингли

Twisted (1993)
Another World (1997)
Poison (1999)