Архив

Cut.Rate.Box

By  | 

Проектът cut.rate.box е създаден във Флорида през 1989г от g.wygonik, който остава негов неизменен член и, към кого се присъединяват редица други музиканти, сред които Клинт Санд (Clint Sand) от Mono Chrome/Synnack, Дейв Милковски (Dave Milkowski) – DJ Shred, Чалз Кели (Charles Kelly), Майк Стантън (Mike Stanton) и Пейдж Брадам (Paige Bradham). По време на съществуването си проектът се е местил в Чикаго, Северна Каролина, Ню Орлийнс, а след опустошителния ефект на урагана Катрина върху последния град през есента на 2005г , проектът се мести в Остин, Тексас. След това последно преместване през 2007г, той отново се превръща в солопроект на създателя си.

Музиката на cut.rate.box е повлияна от множество артисти – от Coil с тяхната наситена тежка атмосфера до бурната енергия на Front242, както и европейската синтпоп музика изобщо. Целта на проекта е да развие и поддържа собствен стил, който постоянно да напредва и съзрява по отношение на музика и текст. Независимо колко членове има проектът в даден момент, те обикновено споделят творческия процес, като на сцената си разпределят ролите, но g.wygonik обикновено осигурява вокалите.

Изпълненията на живо на този проект са нещо, с което той е добре известен. Те са наситени с напрежение и много емоционални преживявания. За да се осигури оригинално и изразително представяне на музиката, всяка песен се изпълнява във вариант различен от оригиналната албумна версия. Заради сложността на музикалната материя се използват предварително направени записи, комбинирани със спонтанно възникнали синт импровизации, семпли от ударни инструменти и обработени китарни изпълнения. Крайният ефект обикновено представлява едно взривяващо представяне на оригиналните идеи на албума.

Освен самостоятелни участия, cut.rate.box често свирят като подгряващи за редица популярни индъстриъл изпълнители като Nine Inch Nails, Pop Will Eat Itself, Pigface, Die Warsau, Alien Sex Fiend, Foetus, Sheep On Drugs, VAST, Covenant, VNV Nation, Beborn Beton и Clear Vision.

Лейбълите, които представят cut.rate.box са WTII Records за Северна Америка и ACCESSION RECORDS за Европейските издания.

Годините, през кито cut.rate.box създават своите уникални електронни манипулации водят до издаването на четири продукции. Те изразяват постоянните наблюдения на музикантите, насочени към обществото като цяло и по-конкретно към реакциите на по-широките маси спрямо индустриалния напредък и новите технологии. В албумите им, включително в последният излязъл за сега – dataseed от 2001г, могат да се намерят директните резултати от тези противоречиви търсения на групата. Очаква се в началото на 2008г да излезе нова продукция на cut.rate.box, чието заглавие е вече обявено – Xenophobe.

През годините постоянно иземенящия се облик на проекта постига поставената цел – да е оригинален, да демонстрира технитчески и интелектуален напредък и постоянно да се стреми към съзряване. Ето защо cut.rate.box са считани за постоянно обновяваща се група, заслужаваща вниманието на публика и медии.

Дискография

Албуми
Distemper (1994)
New religion (2000)
Dataseed (2001)
EP

Blueiceblack (1999)