Архив

Anthony Rother

By  | 

Антъни Родър (Anthony Rother), продуцент и собственик на лейбъл от Франфуркт, вече повече от 17 години създава, изпълнява, продуцира и живее електромузиката. Той е толкова отдаден на този тип музика, че през цялата си кариера без колебание си проправя път през нейните възходи и падения. В последните няколко години той използва лейбъла си Datapunk, за да преобразува електро-естетиката в съвременния вид, в който я познаваме днес. Някои от последните му изключително успешни продукции, като няколко максисингъла за лейбъла на Свен Вет (Sven Väth), както и поредния студиен албум на музиканта затвърждават качеството на неговата работа, винаги актуална и неподчинена на ограниченията на времето.

Кариерата на Антъни Родър започва в края на 80те. Първите записи, които издава са силно повлияни от сложния многпластов звук на режисьор а композитор Джон Карпентър (John Carpenter). След 1994г Антъни става един от най-значимите продуценти, работещи с лейбъла Kanzleramt на Хейко Ло (Heiko Laux), който си остава един от немските лейбъли представяща техно музика на особено високо ниво.

Три години по-късно Kanzleramt създават специално свое подразделение за издаване на авторски продукции, като конкретният повод за това е дебютният албум Sex with the machines на Антъни Родър. С този свой първи албум, Антъни за първи път представя напрегнатият електроритъм, който ще стане характерен за работата му, вплетен в подчертано клубни парчета. Реакцията на албума е отлична и той получава одобрение от доста разнообразна публика. Според самия Антъни, този резултат му дава представа за енергията, която може да се отприщи с помощта на тази музика и го стимулира да продължи да работи в същата посока и да търси по-добри начини да изразява себе си като артист.

Едно от нещата, които той прави, за да си даде повече свобода е създаването на първия му лейбъл PSI49NET. Ролята на този лейбъл е не само да издава собствената му продукция, но и да му даде възможност да си сътрудничи с множество продуценти или музиканти новатори, за които PSI49NET се оказва правилната среда. Именно този лейбъл реализира получили популярност албуми като Simulationszeitalter (2000г), Little Computer People (2001г) и Hacker (2002г). Тези продукции са ключови в този музикален жанр, а едно от нещата, с които са забежителни са включените в тях вокали, които се срещат по-рядко в електронната музика. Един от музикантите, с които Антъни си сътрудничи редовно, става легендарният DJ Свен Вет. Родър продуцира два негови албума – Contact и Fire, а няколко други съвместни продукции, като Komm и Magie са издадени от лейбъла на Вет от името на Родър & Вет.

Други забележителни личности, с които Антъни работи са Томас Шумахер (Thomas Schumacher) и Карл Бартош (Karl Bartos).

Важна част от кариерата на Родър са неговите прословути изпълнения на живо. Той и неговият огромен куп музикално оборудване са желани гости във всеки клуб, както и на фестивали по целия свят. Самият Родър признава, че за него изпълнението на музиката му на живо е несравнимо емоционално изживяване. Той има нужда да е в постоянно движение на сцената, да свири на всички кийборди и синтезатори, дори да пее на живо и да аранжира всичко в реално време. Удоволствието, което тези участия му доставят, е толкова голямо, че той вече се е примирил с пречките по транспортирането на оборудването.

От началото на 2004г Антъни Родър подновява революционните си музикални търсения със създаване на новия си лейбъл Datapunk, чиято работа е концентрирана около ценностите на свободата на изразяване и футуристични идеи.

С издадения през 2005г албум на Родър, наречен Art Is A Technology, той напуска рамките наложени от клубния формат, за да си позволи по-дръзки експерименти със звука. С което целта, която Родър си е поставил двадесетина години по-рано, изглежда е напълно постигната.

Дискография

Албуми
Sex With The Machines (1997)
Simulationszeitalter (2000)
Hacker (2002)
Live Is Life Is Love (2003)
Popkiller (2004)
Art Is A Technology (2005)
Super Space Model (2006)
Сингли и EP

Warm (1997)
Dead Clocking (1998)
Redlight District (1998)
Trans Europa Express (1998)
Don’t Stop The Beat (1999)
Biomechanik (2001)
God Of The Gods (2001)
Darkness (2002)
Die Macht (2002)
Back Home (2003)
Dreampeople (2003)
Elixir Of Life (2003)
Magic Diner (2003)
Bodytalk (2004)
Synthetic / Young (2004)
Father (2005)
Komm (2005)
Simon Says / When The Sun Goes Down (2005)
This Is Electro (2005)
Compression (2006)
German Bodymachine (2006)
Gott / Luzifer EP (2006)
Springlove (2006)
Don’t Worry (2007)
Moderntronic E.P. (2007)
Sleep (2007)
So Good (2007)