Архив

Ladytron

By  | 

Ladytron е електронна група, основана в Ливърпул, Англия. Името им идва от песента Ladytron на Брайан Фери (от 1972 г.). Членове на групата са Хелън Марни, Даниел Хънт, Рубен Ву и британката с български произход – Мира Аройо.

Ladytron използват различни жанрове на електронната музика, за да постигнат своя необикновен и оригинален звук, въпреки че много от феновете им го дефинират като electroclash, стил, който самата група често отхвърля в дадените за различни медии итервюта. В своите концерти групата използва китара, бас-китара и барабани, заедно с основния електронен инструмент – синтезаторът. За разлика от много електронни групи, Ladytron отхвърлят използването на семплиране в техните концертни изяви и свирят всичко използвайки синтезатори. Текстовете на Ladytron са най-често мрачни, понякога инспирирани от случващото се във всекидневния живот, а понякога са написани от Мира Аройо.

Първият сингъл на Ladytron, He Тook Her Тo A Мovie, излиза през 1999 г. с участието на гост-изпълнителката Лиса Ериксон от Techno Squirrels, като оттогава всички останали песни са изпяти от двете вокалистки на групата: Хелън и Мира. Техният първи албум – 604, излиза през 2001 г. и получава големи похвали от критиката. Албумът предизвиква същинско наводнение от имитатори, които копират синтетичния звук и асиметричните прически на групата. Техният по-мрачен албум Light & Magic се появява на пазара през 2002 г. и ражда световния хит Seventeen. Албумът се промотира в 12-месечно турне и се продава изключително успешно по целия свят. След като се прибира у дома, бандата веднага започва работа по новия си проект – Witching Hour. След проблемите, с които групата се сблъсква при преговорите със своя стар издател Emperor Norton през 2004 г, на следващата година групата подписва договор с Island Records и най-сетне завършва работата по новия албум. Wiching Hour се определя от критиката като голямо израстване за групата и получава подкрепата дори и на известния сайт за музикална критика Pitchfork. Албумът ражда изключителни хитове като: Sugar, Destroy Everything You Touch, Soft Power и написаната на български Fighting In Built Up Areas. През годините групата прави и ремикси на групи и изпълнители като: Placebo, Blondie, Dave Gahan, Goldfrapp, Bloc Party, Indochine, Soulwax, Simian.

Последното, с което Ladytron оставиха следа на музикалната сцена, беше тяхното участие като подгряваща група на голямото турне на Nine Inch Nails, което завърши съвсем скоро. През лятото на групата предстоят участия на някои от най-големите музикални фестивали, сред които и легендарния Creamfields през август в английския град Ливърпул. Досега групата е имала и два концерта в България: на 17 май 2003 г. във Военния Клуб, София и на 22 юли 2006 г. на Какао Бийч, Слънчев Бряг.

Дискография
Албуми

604 (2001)
Light & Magic (2002)
Witching Hour (2005)

Сингли

He Took Her To A Movie (1999)
Tricatel Playgirl EP (2000)
Commodore Rock (2000)
Mu-Tron (2000)
The Way That I Found You (2001)
Playgirl Remixes (2001)
Seventeen (2002)
Blue Jeans (2003)
Evil (2003)
Sugar (2005)
Destroy Everything You Touch (2005)