Архив

VNV Nation

By  | 

Проектът VNV Nation е създаден през 1990 г. в Лондон от Ронан Харис (Ronan Harris), който избира мотото Victory Not Vengeance (VNV) за негово име. Няколко месеца след създаването на проекта, Ронан се мести в Торонто, където продължава да работи над звученето на VNV Nation.

През 1994 г. Ронан отново се връща в Европа, за да преработи и довърши материали, записани по време на пребиваването му в Канада. Така много скоро е завършен и първият албум на VNV Nation. Advance And Follow излиза през 1995 г. По същото време към проекта се присъединява барабанистът Марк Джаксън (Mark Jackson). След няколко години затишие, през 1998 г. групата подписва с германския лейбъл Off-Beat Records и през лятото на същата година излиза албумът Praise The Fallen, последван през есента от EP-то Solitary. Годината е белязана и от първото турне на VNV Nation в Германия. През 1999 г. е сключен договор с Dependent Records, като тогава излиза и третият албум Empires. Новият проект на VNV Nation се оказва много успешен и заема 1ва позиция в класацията DAC (German Alternative Charts). Empires се задържа на върха 7 седмици и в края на 1999 г. печели наградата за албум на годината от DAC.

През 2001 г. първият албум на VNV Nation е преиздаден и ремастеризиран под името Advance And Follow V2. През есента VNV Nation тръгват на поредното си турне -Futureperfect, предшестващо издаването на едноименен албум в началото на следващата година. Futureperfect(2002) е последван от сингъла Beloved, който за пореден път печели място на групата в германската класация за сингли. Малко след това VNV Nation напускат Dependent. През април 2002 г. дуото отново тръгва на турне, което дори надминава успеха на предното. Година след като са напуснали Dependent, VNV Nation основават свой лейбъл под името Anachron Sounds.

Петият поред албум, Matter And Form, излиза в началото на 2005 г., като в сравнение с Futureperfect звученето му е по-твърдо, заради включването на механични звуци в основната мелодия на някои от песните. Изключение не прави и първият сингъл Chrome. Matter And Form се отличава с изчистени от ефекти вокали, което позволява на Ронан Харис да наблегне на миксирането. Паралелно с излизането на Matter And Form VNV Nation тръгват на първото си турне от 3 години. Както албумът, така и турнето са много успешни, утвърждавайки VNV Nation като една от водещите групи в жанра.

Шестият, за момента последен, албум на VNV Nation излиза през април 2007 г. Judgement включва 10 композиции, продължаващи и доразвиващи уникалното звучене на VNV Nation.

Дискография
Албуми

Advance And Follow (1995)
Praise The Fallen (1998)
Empires (1999)
Futureperfect (2002)
Matter And Form (2005)
Judgement (2007)

Сингли и EP

Darkangel (1999)
Standing (2000)
Genesis (2001)
Beloved (2002)
Honour 2003 (2003)
Chrome (2005)