Архив

Mesh

By  | 

Mesh започва своето съществуване през 1992 г. след случайна среща, след като Марк Хокингс (Mark Hockings) вижда плакат, рекламиращ предстоящ гиг на местна банда в Bristol Bridge Inn. Въпреки че самият той е кийбордист в друга група, Марк остава заинтересован от предстоящата изява. Там той се запознава с Ричард Силвърторн (Richard Silverthorn), който също като него свири на кийборд. Скоро Марк и Ричард си уреждат среща в дома на Ричард, за да изпробват някои материали. Така Waste Of Time става първата им записана песен, която макар и доста необработена, показва потенциала на зараждащата се група.

Преди старта на новия си проект с Марк, Ричард е бил част и от друга банда, заедно с Нийл Тейлър (Neil Taylor), който по съвпадение се оказва, че е направил дизайна за плаката, който заинтригува Марк по-рано. Така групата става трио, носещо името Mesh. Първоначално Марк се заема с вокалите и писането на текстове, главно защото няма друг желаещ за тази работа, докато за програмирането и аранжимента на музиката отговарят и триматa. За студио Mesh използват къщата на Ричард, където с течение на времето стаите се трансформират в Urban Studios – мястото, където се осъществяват записите и миксирането на всичките материали на Mesh. Първите демо записи на групата скоро са продуцирани и издадени, но успехът идва когато новото тогава списание Future Music избира първите три записани песни на групата – Hurt, Headstone и Crisis за диск, съдържащ се в списанието. Така много скоро множество лейбъли започват да се интересуват от Mesh, но поради различни причини до договор така и не се стига. В резултат на това Mesh решават да основат свой собствен лейбъл под името Tolerance Records. Първото издание на новия лейбъл е EP-то Fragile, което впоследствие бива преиздадено, след като Memento Materia подписват с Mesh.

Първият албум, In This Place Forever, излиза през 1996 г. и получава много добри отзиви от критиката, а пилотният сингъл You Didn’t Want Me става абсолютен хит в клубовете по цял свят, като днес е със статут на класика в жанра. Интересът към Mesh расте и в Америка, което довежда до издаване на първите им материали и там. За съжаление до американския пазар достигат само няколко копия и музиката на Mesh се разпространява главно по интернет. През 2000 г. Mesh подписват с Metropolis Records, които издават The Point At Which It Falls Apart за територията на САЩ. Същевременно бандата печели все повече фенове и в Германия, което води до издаването на компилацията Fragmente, включваща ранни песни на групата.

The Point At Which It Falls Apart излиза официално през 1999 г. и е определян като най-добрия материал, продуциран от групата до тогава. Парчетата в албума са изпълнени с много емоция и отвеждат звученето на Mesh на по-високо ниво. Албумът става любим и на фенската маса, която расте непрекъснато. Синглите People Like Me, It Scares Me и Not Prepared стават клубни и радио хитове, като отреждат постоянно присъствие на Mesh в топ петицата на DAC (Deutsche Alternative Chart). В края на успешната година за Mesh е записан и концертът On This Tour Forever. Видеото излиза в началото на 2000 г, последвано от Live Singles EP. И двете издания се оказват изключително успешни и печелят челни позиции за групата в DAC.

През 2000 г. по молба на феновете, Mesh издават Original 91-93, включващ ранни записи, остали в архива на групата. Mesh не остават незабелязани и от Orbit Records, с които сключват договор в края на годината. Свободата и възможностите, които получават като част от каталога на Orbit, карат триото да се посвети изцяло на проекта си, в резултат на което излиза сингълът Waves, колаборация с друг изпълнител на лейбъла – Mark’Oh. Сингълът за пореден път носи успех на групата и печели място в German Charts. През 2001 г. Mesh започват работа по новия си албум, озаглавен Who Watches Over Me? и излязъл година по-късно като издание на Home Records (новото име на Orbit) и Sony/Columbia. Албумът е повратна точка в развитието на групата, а синглите към него Leave You Nothing и Friends Like These достигат челното място в DAC. Всичко това е последвано от турне в Германия и няколко фестивала в Европа, в които взимат участие и Mesh.

След няколко години на затишие, през 2006 г. излиза и последният за момента албум на Mesh. В We Collide групата се фокусира над текстовете и мелодичността, комбинираща електронно звучене и звука от китари, а крайното миксиране е поверено в ръцете на Гарет Джоунс (Gareth Jones), работил с групи като Depeche Mode, Futureheads и Embrace. Албумът е определян като най-доброто постижение на Mesh до момента, утвърждавайки ги като истинско явление на музикалната сцена. Въпреки големия успех на който се радват Mesh, през септември Нийл Тейлър обявява, че напуска групата. Дори и с член по-малко обаче Mesh не спират с изявите си, които продължават и до момента. Последната информация около групата е подготовката на ново DVD, включващо лайф изпълнения от турнето към We Collide.

Дискография
Албуми

In This Place Forever (1996)
Fragile (1997)
Fragmente (1998)
The Point At Which It Falls Apart (1999)
Original 91-93 (2000)
On This Tour Forever (2000)
Who Watches Over Me? (2002)
Fragmente 2 (2002)
We Collide (2006)

Сингли и EP

Fragile EP (1994)
You Didn’t Want Me (1997)
Fragile – The Mixes EP (1997)
Trust You (1998)
People Like Me (With This Gun) (1999)
It Scares Me (1999)
Not Prepared (1999)
Live Singles EP (2000)
Waves (Mesh And Mark’Oh) (2000)
Friends Like These(2003)
Crash (2006)
My Hands Are Tied / Petrified (2006)