Архив

Apoptygma Berzerk

By  | 

Apoptygma Berzerk започва съществуването си благодарение на Щефан Грот (Stephan Groth), който основава проекта през 1989 г, съвместно с Джон Ерик Мартинсен (Jon Erik Martinsen). Името на групата е една от най-противоречивите теми в историята на Apoptygma. To или има тайно значение, или не означава нищо, в зависимост от различните интервюта, взети от бандата. Влечението към музиката на Щефан не е случайно, след като израства в музикално семейство – баща му е свирил в норвежка блус-рок банда, докато майка му е била DJ. За щастие Щефан не следва сляпо стъпките на родителите си и избира за свое поприще електронната музика и по-специално EBM жанра. След старта на Apoptygma, основателите на групата се заемат и с реализирането на първите записи. Скоро е завършено демото Victims Of Mutilation, което води до договор с норвежкия лейбъл Tatra Records. През 1991 г. в лимитиран тираж от 500 бройки Tatra издават дебютния сингъл на бандата Ashes To Ashes. По същото време Apoptygma става едноличен проект на Щефан, след като Мартинсен напуска групата. Година по-късно основателят на Apoptygma пише три парчета за норвежката компилация Sex, Drugs And EBM, последвана от първото EP на проекта – The 2nd Manifesto.

За разлика от други EBM банди, които се преориентират към по-рок звученето, Apoptygma остават верни на музикалните си търсения и през 1994 г. дебютният и дългоочакван албум вижда бял свят, като надминава всички очаквания. Алтернативната преса определя Soli Deo Gloria като смес от тъмни готик и синт елементи с твърд електро-денс привкус.

Въпреки успеха на Soli Deo Gloria, Щефан не започва работа по следващ албум на Apoptygma , а издава редица сингли под имената TB-MOONchild и H20. Новите проекти на Щефан са техно-ориентирани, което впоследствие рефлектира и върху звученето на Apoptygma Berzerk и по-специално върху втория им албум – 7, излязъл през 1996 г. Техно-влиянието ясно личи в синглите Love Never Dies и Non-Stop Violence, които носят и послания срещу насилието и войната. Следва 14-месечен период на застой в развитието на Apoptygma, след като Щефан е повикан на задължителна държавна служба, за да изпълни дълга си към Норвегия. През 1997 г. интересът към Apoptygma Berzerk отново е възобновен с ремиксирания вариант на парчето от 7, Mourn. Песента се превръща в хит и достига висока позиция в германската класация за алтернативна музика.

През 1998 г. Apoptygma Berzerk дебютират на американския пазар със сборния албум Apopcalyptic Manifesto, издаден от Metropolis Records. По-късно същата година излиза и американското издание на албума 7, последвано от първото турне на групата на американска територия. По време на европейската част на турнето, бандата решава да зарадва многобройните си почитатели, като записва изявите си, които по-късно биват издадени в ограничен тираж. Лайф-изданието включва както живи записи на Apoptygma, така и филми, интервюта и други редки материали, представящи в детайли всичко около турнето.

През 1999 г. бандата отново влиза в студио и скоро е на лице успешният сингъл Eclipse. Не закъснява и албумът – Welcome To Earth, който дебютира под номер 1 в германската алтернативна класация. Последвалото турне следва успеха на предшестващия го албум и събира екзалтирани фенове от цял свят. След почивката, която си дава групата, през 2002 г. Apoptygma се завръщат с нови сили и нов албум – Harmonizer. Както подсказва и името на албума, композициите в него са записани на основата на електро, синт-поп и EBM звуци, хармонично допълнени от вокалите и текстовете на Щефан. За да запълни времето до издаването на петия студиен албум на групата, две години след излизането на оригинала, бандата издава и DVD-версия на Harmonizer. С настъпването на 2005 г. записите по албума са завършени и You And Me Against The World е представен на широката публика. За пореден път музикантите от Apoptygma доказват майсторството си в сферата на електронната музика, като смесват денс звучене и семплирани китарни рифове. Към днешна дата съставът на Apoptygma Berzerk е Щефан Грот, Фридрик Браруд (Fredrik Brarud), Ейнджъл Стенгел (Angel Stengel), Андерс Одън (Anders Odden) и Гаир Братленд (Geir Bratland), които в края на 2006 г. издадоха и последния си албум Sonic Diary.

Дискография
Албуми и EP

The 2nd Manifesto EP (1992)
Soli Deo Gloria (1993)
7 (1996)
Mourn EP (1997)
The Apopcalyptic Manifesto (1998)
APBL98 (1999)
Welcome To Earth (2000)
APBL2000 (2001)
Harmonizer (2002)
7 (Remastered) (2002)
Soli Deo Gloria (Remastered) (2002)
Singles Collection (2003)
Unicorn EP (2004)
You And Me Against The World (2005)
Black EP (2006)
Sonic Diary (2006)

Сингли

Ashes To Ashes (1991)
Bitch (1993)
Deep Red (1994)
Non-Stop Violence (1995)
Paranoia (1998)
Eclipse (1999)
Kathy’s Song (2000)
Until The End Of The World (2002)
Suffer In Silence (2002)
In This Together (2005)
Shine On (2006)
Love To Blame (2006)
Cambodia (2006)